Finansudvalget 2012-13
FIU Alm.del
Offentligt
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren5. april 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 256 (Alm. del) af 2. april2013 stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL)Spørgsmål
Er ministeren enig i, at skønnet fra den 6. december 2012, over hvor mange dermister dagpengeretten, grundlæggende ikke blev ændret frem til offentliggørelsenden 10. januar 2013?Svar
Det reviderede skøn, der blev offentliggjort den 10. januar 2013 adskiller sig fradet foreløbige skøn, som Finansministeriet første gang modtog fra Beskæftigel-sesministeriet den 7. december 2012 på mindst tre væsentlige punkter.Målgruppens størrelse og sammensætning.Under den tekniske gransk-ning af den foreløbige prognose fra Beskæftigelsesministeriet tilgik der løben-de tal fra akutberedskabet, der blev inddraget i prognoserne – senest med talder dækkede perioden frem til slutningen af uge 50. De nye tal viste, at dengruppe, der risikerede at opbruge dagpengeretten, var større end tidligere be-regnet. Samtidig udgjorde personer fyldt 55 år, der var berettiget til seniorjob,en større andel end ved de tidligere opgørelser. Samlet set pegede de senestetal i retning af et højere udfald end ved de første foreløbige skøn.Generelle adfærdsmæssige forudsætninger.Den tekniske gennemgang afskønnet frem mod den 20. december gav anledning til en række justeringer afde adfærdsmæssige antagelser og dermed den generelle fremskrivning af degrupper, der på opgørelsestidspunktet risikerede at opbruge dagpengeretten.Dette medførte blandt andet, at der blev indarbejdet to adfærdsscenarier iskønnet for afgangen sidst i ydelsesperioden. I det ene scenarie udebliver stortset den ekstraordinære afgang fra ledighed, der ellers erfaringsmæssigt indtræf-fer umiddelbart før ophøret af dagpengeretten. I det andet scenarie er der enlidt højere afgang frem mod ophøret af dagpengeretten, der dog ligger undernormalniveauet. De to scenarier var den direkte anledning til det endelige in-tervalskøn på 17.-23.000 personer.Indarbejdelsen af de to adfærdsmæssige scenarier indebærer, at det endeligskøn adskiller sig væsentligt fra de første foreløbige skøn.
Side 2 af 2
Gruppespecifikke adfærdsmæssige forudsætninger.Den tekniske gen-nemgang af skønnet gav endvidere anledning til en række justeringer af deforventede afgangsrater for specifikke grupper. Det gælder blandt andet per-soner berettiget til seniorjob og efterløn samt personer, der stod til at opbrugedagpengeretten i starten af 2013. Tilpasningen af de gruppespecifikke ad-færdsmæssige forudsætninger samt den ændrede sammensætning af risiko-gruppen, der fulgte med den løbende tilgang af tal fra akutberedskabet, trak iretning af et højere skøn, samt at flere personer ville opbruge dagpengeretten istarten af 2013 end de initiale prognoser indikerede.
Dertil kommer, at der ved de første foreløbige beregninger udestod en præcis af-grænsning af den gruppe, der reelt kunne opbruge dagpengeretten.
Med venlig hilsenBjarne Corydon