Finansudvalget 2012-13
FIU Alm.del
Offentligt
1234966_0001.png
1234966_0002.png
FinansministerenDen 9. april 2013
Svar på spørgsmål 248 af 26. marts 2013 stillet af Torsten SchackPedersen (V)

Spørgsmål

Vil ministeren gengive ordret, hvad tidligere finansminister Thor Pedersensagde i forbindelse med finanslovsfremlæggelsen den 29. august 2006 i forholdtil ministerens udtalelse på samrådet i Skatteudvalget den 7. februar2013 (SAU alm. del, samrådsspørgsmål L)?

Svar

Ifølge en præcisering af Thor Pedersen den 26. september 2006 på fm.dk, har dendaværende finansminister sagt følgende på pressemødet 29. august 2006: "Hvis vibruger vores store, fine tusindårsmodeller, ja, så har vi løst globaliseringen. Forover tid ender det med, at vi ejer hele verden. Og så er dét problem løst. Men må-ske viser det dog udfordringen i at bruge langsigtede modeller - at de har nok enbegrænsning alligevel. Om ikke andet, så er det dog positivt, at vi har den friheds-grad, som grafen her viser."På samrådet i Skatteudvalget den 7. februar sagde jeg bl.a."Hvis der er sket noget skifte, så er der sket det, synes jeg, positive skifte, at de herdiskussioner som man har haft løbende, hvor man kombinerer noget rent tekniskog noget rent politisk både i forhold til, hvordan man prioriterer, og hvor forsig-tigt man optræder. Ja, det er blevet lagt i rammer. Det var de jo ikke tidligere. Jeghusker da en af mine forgængere, som havde det synspunkt, at vi ville være i standtil at købe hele verden, hvis man fremskrev den almindelige udvikling på statensbudgetter. Der tog man da ikke i meget høj grad ved den udtalelse højde for nogetsom helst strukturelt, eller dynamisk eller holdbarhedsmæssigt i negativ forstand.For det udsagn kom jo i en situation, hvor der ikke var udsigt til holdbarhed på deoffentlige finanser på lang sigt. [...].""I forhold til det rent faglige i det her spørgsmål. Jeg er helt ligeglad med, hvemder medlem af hvilket parti i i forhold til, hvad der er sagt i den politisk økonomi-ske debat. Den bemærkning, der blev gjort fra en af mine forgængere hang josammen med en økonomisk politik, hvor de forhold der var strukturelle i en læn-gere periode ikke var noget, man beskæftigede sig med. Så vidt jeg husker, så ud-
Side 2 af 2
talte den pågældende finansministers chef, den daværende statsminister, at manskulle smide de økonomiske lærebøger væk."For god ordens skyld, skal jeg her præcisere, at jeg i ovenstående bemærkning ikkehar citeret den daværende statsminister fuldstændig korrekt, idet det han sagde tilRitzaus Bureau den 29. november 2007 var følgende ”Jegtror, der er økonomer, sommå begynde at overveje at skrive lærebøgerne på universiteterne om, fordi det er meget lang tid si-den, at økonomerne begyndte at advare om, at nu var ledigheden nået så langt ned, at nu ville dethele gå grassat. Det er faktisk ikke sket endnu. Og jeg tror, det skyldes, at der er sket en struk-turændring i dansk økonomi. Det er faktisk i dag muligt at køre med en lavere ledighed og sta-dig holde balancen i dansk økonomi”