Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del
Offentligt
1275605_0001.png
1275605_0002.png
J.nr. 13-0216147Den 27. august 2013
TilFolketinget – Europaudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 89 af 1. juli 2013 (alm. del). Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pia Adelsteen(DF).
Holger K. Nielsen/Søren Schou
1/2
Spørgsmål
Ministeren bedes i forlængelse af sin besvarelse af samrådsspørgsmål T påmødet i Europaudvalget den 26. juni 2013 redegøre for, om det vil være mu-ligt at lave en optjeningsmodel af børneydelsen, som udarbejdes på sammemåde som optjening af folkepension/brøkpension således, at reglerne omoptjening er i overensstemmelse med forordning 883, hvilket ministeren me-ner optjeningsreglerne for folkepension er?
Svar
Jeg har modtaget følgende svar fra Social-, Børne- og Integrationsministeriet,som er ansvarlig for folkepension og Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 883/2004 af 29. april 2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger(herefter forordning nr. 883/2004):”I Danmark er fuld folkepensionbetinget af 40 års bopæl her i riget i periodenfra det 15. år til folkepensionsalderen. Ved en kortere bopælsperiode fastsættesfolkepensionen efter forholdet mellem bopælsperioden og 40 år (brøkpensioneller pro rata pension).Brøkpension giver god mening på pensionsområdet i modsætning til på fami-lieydelsesområdet, idet pension først kommer til udbetaling, når man har nåetpensionsalderen. Når der ydes brøkpension (eller pro rata), betyder det, at denpension, der ydes, er proportional med den forsikrings- beskæftigelses- ellerbopælstid, som den berettigede har gennemført i de enkelte EU/EØS lande.Heri ligger, at en person kun kan optjeneret til social pension i ét medlemslandad gangen, men at den optjente pension gemmes og først udbetales, når pen-sionsbegivenheden indtræder.Princippet må ses i lyset af forordning nr. 883/2004. Efter disse regler skalden berettigede have pension fra hvert af de EU/EØS lande, hvor den pågæl-dende har optjent ret. Den samlede pension stykkes sammen af pensionsdelefra hvert af de lande, hvori den pågældende har optjent ret.En pensionist kansåledes slå sig ned i et hvilket som helst EU/EØS-land og leve af den brøk-pension, pensionisten har optjent fra de forskellige EU/EØS-lande.Princippet er ikke almindeligt i den forstand, at det finder anvendelse på allesociale ydelser. Dets anvendelse er begrænset til pensionerne og fordelingen afudgifterne til visse erstatninger efter lovgivningen om erhvervssygdomme.Dette princip om brøkpension eller pro rata pension gælder således ikke forfamilieydelser, som er omfattet af forordning nr. 883/2004’s hovedprincip,hvorefter en person kun kan være omfattet af lovgivningen om social sikring iét medlemsland ad gangen. Der kan derfor kun udbetales familieydelser fra detmedlemsland, som personen aktuelt er omfattet af. Forordning nr. 883/2004giver således ikke mulighed for at lave en optjeningsmodel for familieydelserpå samme måde som ved optjening af folkepension.”
2/2