Europaudvalget 2012-13
EUU Alm.del
Offentligt
1229900_0001.png
EuropaudvalgetChristiansborg1240 København K
Europaudvalget har i brev af 22. februar 2013 stillet mig følgende spørgsmål 14 alm.del, stillet efter ønske fra Merete Riisager (LA), som jeg hermed skal besvare.
Ministeren18. marts 2013j nr. 2013 - 911
Spørgsmål 14:”Vil ministeren redegøre for, hvilke videnskabelige undersøgelser der viser, at grønneinvesteringer fører til langsigtet økonomisk vækst?”Svar:Gennem de senere år har bl.a. OECD sat fokus på sammenhængen mellem grønomstilling og økonomisk vækst, jf. for eksempel”OECDEnvironmental Outlook to2050” fra 2012. Udgangspunktet er, at grøn omstilling er nødvendig, for ellers vil kli-ma- og miljømæssige forværringer samt knapheden på naturressourcer bremse denøkonomiske vækst. Dette skal blandt andet ses på baggrund af en hastigt voksendebefolkning i verden og økonomisk vækst i de mest folkerige dele af verden, navnligAsien.
OECD vurderer, at såfremt rammevilkår ikke fremmer en bæredygtig omstilling aføkonomien, herunder gennem grønne investeringer, undermineres ressourcegrund-laget for økonomisk vækst, og at det bliver dyrere at nå målene om bl.a. stabiliseringaf drivhusgasser i atmosfæren i overensstemmelse med videnskabens anbefalinger,jo længere man venter.Det er under alle omstændigheder vigtigt, at den grønne omstilling sker så omkost-ningseffektivt som muligt, herunder at der blandt andet tages hensyn til virksomhe-dernes konkurrenceevne over for udlandet.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard