Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del
Offentligt
1186988_0001.png
1186988_0002.png
1186988_0003.png
1
Ministeren for nordiske anliggenderSamråd i Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget den 28. november 2012, kl. 14.15.Spørgsmål:Hvordanvurderer ministeren det nordiske samarbejde set i lyset af sagenvedrørende norsk told på danske hortensiablomster og de varslede toldforhøjelser påvisse oste- og kødprodukter? Finder ministeren det ikke hæmmende for det nordiskesamarbejde, at man oplever sådanne protektionistiske tiltag, og hvad agter ministerenog regeringen at gøre i den sammenhæng i forhold til det nordiske samarbejde?
Det talte ord gælderI fortsættelse af handels- og investeringsministerens redegørelse vil jeg gernebekræfte, hvad jeg sagde under redegørelsesdebatten om det nordiske samarbejde,at det også set i nordisk sammenhæng er skuffende, at Norge har forhøjet toldenpå hortensia og på visse oste og kødprodukter.De norske toldforhøjelserer en EU-sag, men det er også en nordisk sag, forditoldforhøjelserne går imod ånden i det nordiske samarbejde, ligesomde går imodånden i EØS-aftalen og imod den internationale forståelse om at undgåprotektionistiske tiltag især i den nuværende situation.De nordiske lande,og det nordiske samarbejde, står for frihandel.Det er enholdning med en lang tradition. Dervar enighed om at lægge dette til grund forarbejdet med globaliserings-initiativerne. Det blev sagt meget præcist ved detnordiske Globaliseringsforum på Island i 2009, hvor statsministrene slog fast, at denordiske lande skal agere i fællesskab for frihandel mellem åbne økonomier. Denordiske lande skal vise verden, at et ikke-protektionistisk perspektiv betyder attage et nationalt, regionalt og globalt ansvar. Statsministrene erklærede, at det ervigtigt at finde det rette værktøj for at løse problemerne i den nuværende krise.
2
Også i en nordisk sammenhæng sender Norge således et dårligt signal. I dennuværende internationale økonomiske situation gælder det om at undgå tidligeretiders negative protektionistisk spiral. Det er klart i nordisk interesse, at Norgeovervejer, om man er på rette vej – om man har fat i det rette værktøj til at løseproblemer for landbruget og den regionale udvikling.På Nordisk Råds session i Helsinki i oktober drøftede vi den nordiske velfærds-models fremtid. Der var enighed om, at den har vist sin styrke under det globaleuvejr. Jeg tror, at det skyldes, at modellen tillader økonomisk omstilling, så vorelande kan tilpasse sig konkurrencen udefra – ikke bare lukke af for den.De norske toldforhøjelser kommer på et tidspunkt, hvor Norge har formand-skabet for Nordisk Ministerråd. Norge hari sit formandskabsprogram lagt op tilfortsat arbejde for at fjerne grænsehindringer.Fjernelse afgrænsehindringer – som den norske told joer – er en hovedhjørnesten idet nordiske samarbejde. Der har været arbejdet systematisk med det i mange år.Målsætningen er hvert år at fjerne en række hindringer og at undgå, at nyehindringer opstår som følge af national lovgivning.Et mere åbent Norden er i alles interesse, og i det nordiske samarbejde arbejder vifor et mere grænseløst Norden, dergør livet lettere for nordiske virksomheder,som ønsker at være aktive på tværs af grænserne. Der er store penge at spare vedat fjerne grænsehindringer. For de koster.Sagt helt klart mener jeg, at de nordiske lande skal agere for frihandel og ikke forprotektionisme – som vi ikke har råd til. Protektionismen skal ikke have plads i vorværktøjskasse, for vi ved, at den skaber flere problemer, end den løser.
3
Der er efter Handels- og Investeringsministerens meget klare tilkendegivelseroverfor den norske regering – herunder på hendes møde med den norskeudenrigsminister i margenen af Nordisk Råds session – ingen tvivl om den danskeregerings holdning. Efter EØS-rådsmødet i mandags er der heller ingen tvivl om,at hele EU deler de danske bekymringer.
Jeg vil også fremover sørge for, at de aktuelle problemer med de norsketoldforhøjelser bliver taget op på relevante nordiske møder og ved de uformellekontakter, som jo også er en del af det nordiske samarbejde.Jeg har en løbende dialog med min norske kollega og vil i samråd med handels- oginvesteringsministeren sørge for, at vi fastholder – og altid husker på - at Nordenstår for frihandel. Når nogen går fejl af det, så må vi drøfte det i nordisk ånd. Detbetyder, at vi må finde løsninger sammen med hinanden – ikke imod hinanden.