Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del
Offentligt
30. november 2012Aftale mellem regeringen (Socialdemokraterne, Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti),Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti om styrket finansiering til små og mellemstorevirksomheder (Kreditpakken)BaggrundDanmark har gennem de seneste år, ligesom resten af verden, været påvirket af den finansielle ogøkonomiske krise.Krisen har betydet, at især små og mellemstore virksomheder har fået sværere ved at opnåbankfinansiering. Det skyldes bl.a. skærpede kapitalkrav, at pengeinstitutterne har indkasseret storetab på udlån og er blevet mere forsigtige, samt at mange mindre virksomheder har en ret beskedenegenkapital.Den seneste udlånsredegørelse fra Erhvervs- og Vækstministeriet fra juni 2012 viser, atkreditmulighederne er blevet strammet for især små og mellemstore erhvervsvirksomheder. Megettyder på, at dybden af den finansielle krise indebærer, at mindre virksomheders udfordringer med atopnå finansiering af sunde investerings- og eksportprojekter, vil gøre sig gældende i en årrækkefremover.Der er tidligere iværksat initiativer – bl.a. i forbindelse med bankpakkerne og udviklingspakken –for at fremme virksomhedernes adgang til finansiering. I lyset af den fortsat strammefinansieringssituation er der imidlertid behov for både at udvikle nye finansieringsmuligheder, derkan bidrage til at styrke erhvervslivets adgang til finansiering her og nu, og for at udvikle nyeløsninger, der kan bidrage til bedre markedsbaserede finansieringsforhold for de danskevirksomheder på lidt længere sigt.InitiativerFor at styrke særligt de små og mellemstore virksomheders aktuelle adgang til finansiering harregeringen (S, RV, SF) indgået aftale med K, V og DF om en ny model for Vækstfondens kautions-og låneprodukter, hvor Vækstfonden får udvidet sin låneramme med 5,5 mia. kr., så fonden udoverde eksisterende ansvarlige lån som noget nyt får mulighed for også at tilbyde efterstillede lån iperioden frem til og med 2015. Endvidere vil Vækstfonden kunne yde vækstgarantier tilvirksomheder, der har brug for garantier over 2 mio. kr. Inkl. privat medfinansiering danner detbasis for et øget udlån på omkring 11 mia. kr., jf. bilag 1.Endvidere er der enighed om, at de eksisterende vækstkautionsordninger og Kom-i-gang-lån iVækstfonden omlægges, så Vækstfonden fremover vil kunne tilbyde små vækstkautioner for lån optil 2 mio. kr. Inkl. privat medfinansiering giver det grundlag for et øget udlån på omkring 1 mia. kr.frem til udgangen af 2015, jf. bilag 2.
Herudover åbner Eksport Kredit Fonden for garantier for investeringslån til eksportvirksomheder.Eksport Kredit Fonden forventer, at garantierne kan danne basis for investeringer istørrelsesordenen 1,2 mia. kr. frem til udgangen af 2015, jf. bilag 3.Samlet set danner initiativerne basis for et øget udlån på over 12 mia. kr. frem mod 2015.Initiativerne vil blive iværksat inden udgangen af 2012.Det er samtidig vigtigt at der tilvejebringes bedre markedsbaserede strukturer påfinansieringsmarkederne for særligt små og mellemstore virksomheder. Det skal ske ved at udviklemarkedet for erhvervsobligationer i Danmark. Det nedsatte udvalg om erhvervsobligationer somfinansieringskilde for små og mellemstore virksomheder har i den netop afgivne rapport anbefalet,at der i den forbindelse arbejdes videre med to hovedanbefalinger:1. Mulighed for at anvende trustees ved enkeltudstedelser af erhvervsobligationer efter norskforbillede (Norsk Tillitsmann).2. Mulighed for at udstede obligationer på baggrund af puljer af SMV-lån, såkaldtsekuritisering.Med henblik på at udvikle et velfungerende finansieringsmarked, også for små og mellemstorevirksomheder på sigt, vil regeringen igangsætte et lovforberedende arbejde, der skal undersøgemulighederne for at implementere de anbefalede løsninger. Forligskredsen bag aftalerne omfinansiel stabilitet vil endvidere drøfte rammerne for etablering af et marked forerhvervsobligationer som finansieringskilde for små og mellemstore virksomheder.
Bilag 1.Efterstillede lånVækstfonden vil frem til udgangen af 2015 kunne tilbyde efterstillede lån på minimum 2 mio. kr.med en statsgaranti.Efterstillede lån skal indgå i en samlet finansieringsløsning, der inkluderer finansiering frapengeinstitutter eller andre långivere i et som minimum tilsvarende omfang og være dyrere endfinansiering fra kreditinstitutterne. Vækstfondens nuværende låneramme på 500 mio. kr. tilansvarlige lån, som var en del af Udviklingspakken, hæves med 5,5 mia. kr. til i alt 6 mia. kr. mhp.at kunne finansiere de efterstillede lån. Dertil kommer bankfinansiering, som bringer det samledebeløb, der er til rådighed for virksomhederne, op på omkring 11 mia. kr.I praksis skal virksomhederne som hovedregel søge om et efterstillet lån via deres pengeinstitut,som tager kontakt til Vækstfonden. At lånet er efterstillet betyder, at Vækstfonden står bag i køen iforhold til de øvrige sikrede kreditorer, hvis virksomheden kommer i problemet.De efterstillede lån prissættes sådan, at de ikke konkurrerer med det kommerciellefinansieringsmarked. Det er samtidig vurderingen, at de efterstillede lån ikke vil give underskud forVækstfonden, og at interessen for dem forsvinder, når kreditmarkedet normaliseres.Den primære målgruppe for de efterstillede lån er den samme som for vækstkautioner i dag, dvs.sunde små og mellemstore virksomheder, der ønsker at investere og skabe vækst og arbejdspladser,
men som har vanskeligt ved at finde finansiering gennem fx en bank, fordi de ikke har mulighed forat stille tilstrækkelig sikkerhed for et almindeligt engagement med et pengeinstitut eller andrefinansielle aktører.Lignende finansieringsmodeller kendes bl.a. fra Sverige, hvor det offentlige ALMI har godeerfaringer med at udbyde lignende lån for 2-3 mia. SEK om året. Ligeledes tilbyder den statsligetyske kreditinstitution KfW et produkt, der minder om de efterstillede lån.VækstgarantierVækstfonden vil kunne tilbyde vækstgarantier over 2 mio. kr. i samarbejde med pengeinstitutter.Garantierne vil rette sig mod leasing og byggeformål, men vil også kunne anvendes til fxforudbetalings- og arbejdsgarantier i tråd med de eksisterende vækstkautioner. Vækstgarantierneimødekommer et behov hos en mindre gruppe virksomheder, der ikke har behov for et lån, men engaranti på over 2 mio. kr., fx byggefirmaer.Vækstfondens udstedelse af vækstgarantier skal ske inden for den foreslåede låneramme foransvarlige og efterstillede lån på 6 mia. kr.Garantierne vil på samme måde som de efterstillede lån blive prissat sådan, at de ikke konkurrerermed det kommercielle finansieringsmarked. Det er samtidig vurderingen, at vækstgarantierne ikkevil give underskud for Vækstfonden, og at interessen for dem forsvinder, når kreditmarkedetnormaliseres.Vækstfonden vil kunne igangsætte initiativerne inden udgangen af 2012.
Bilag 2.Små vækstkautionerDe nuværende ordninger Kom-i-gang-lån samt de eksisterende vækstkautionsordninger iVækstfonden omlægges, så Vækstfonden fremover vil kunne tilbyde små vækstkautioner for lån optil 2 mio. kr. De små vækstkautioner vil i praksis fungere som en justeret og udvidet variant af deneksisterende Kom-i-gang-låneordning. De nye små vækstkautioner vil kunne give anledning til låni omegnen af 420 mio. kr. årligt i perioden 2013-2015.Vækstfonden vil kunne igangsætte ordningen inden udgangen af 2012.
Bilag 3.Garantier for investeringslån til eksportvirksomhederEksport Kredit Fonden (EKF) vil frem til udgangen af 2015 åbne op for at tilbyde garantier forinvesteringslåntil eksportvirksomheder i Danmark og deres underleverandører.Med den nye garantifacilitet vil EKF kunne understøtte eksportvirksomheders udvikling afproduktionsfaciliteter i Danmark. Dermed bliver det mere attraktivt for danske eksportvirksomhederat investere i udviklingen af produktionsapparatet i Danmark frem for i udlandet. Det vil bidrage tiløget vækst og beskæftigelse.
Tildelingen af garantier for investeringslån til produktionsanlæg vil ske i tæt samarbejde med oggennem pengeinstitutterne, der som minimum skal tage 20 pct. af risikoen. EKF forventer, at deenkelte garantier typisk vil ligge i størrelsesordenen 15-20 mio. kr. og det samlede garantibeløb påomkring 1 mia. kr. Det betyder, at det samlede investeringsniveau vil være godt 1,2 mia. kr., i detEKF garanterer op til 80 pct. af finansieringen.Den pris, som virksomhederne skal betale for EKF’s garantistillelse, er en markedsbaseretgarantipræmie. Inddragelse af EKF vil ud over betaling af garantipræmie være forbundet medekstraomkostninger. Det gælder bl.a. ekstra administrationsomkostninger og omkostninger iforbindelse med kontrol og håndhævelse af klausuler i garantiaftalen. Det vurderes derfor, atordningen kun er interessant for virksomhederne og pengeinstitutterne, så længe kreditadgangen ipengeinstitutterne er unormalt stram – på samme måde som det i høj grad også er tilfældet forEKF’s andre garantiprodukter.EKF vil med det samme kunne modtage henvendelser om de nye garantier, og det forventes, at deførste garantier vil kunne udstedes i løbet af cirka 14 dage.