Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del
Offentligt
1190856_0001.png
1190856_0002.png
1190856_0003.png
Økonomi- og ErhvervsministerietFinansministeriet
13. januar 2009

Om kapitalindskud i andre lande

Mange lande har i 2008 oprettet puljer til rekapitalisering af pengeinsti-tutter.De fleste lande har ved statsligt kapitalindskud anvendt hybrid kernekapi-tal med enten konverteringsret eller tegningsrettigheder1. Det gælderblandt andre lande som USA, Nederlandene, Tyskland, Frankrig, Østrig,Belgien og Schweiz. Det er kun i Storbritannien, hvor tre pengeinstituttervar i akutte problemer, hvor statslige kapitalindskud primært er sket iform af aktier.Frankrig fik EU godkendt en ordning for kapitalindskud d. 13. decembermed 40 mia. euro, men havde allerede inden da foretaget kapitalindskud ien række pengeinstitutter. I alt har følgende syv pengeinstitutter modtagetet fransk statsligt kapitaltilskud; Crédit Agricole, BNP Paribas, SociétéGénérale, Crédit Mutuel, Caisse d’Espargne, Banque Populaire samt De-xia. Afkastet på de franske kapitalindskud er i gennemsnitlig 8 pct. udenupside. Spredningen på afkastet i de franske kapitalindskud er 7-9,3 pct.Irland annoncerede d. 15. december en kapitalindskudsordning med 10mia. euro, hvor pengeinstitutterne kan ansøge om aktie- eller hybrid ker-nekapital. Ordningen har endnu ikke været anvendt, men der har værettilkendegivelser om, at regeringen vil indlede drøftelser med pengeinsti-tutterne.Nederlandene har foretaget kapitalindskud på 13,75 mia. euro i tre penge-institutter startende med ING i september og efterfølgende i Aegon d. 8.oktober samt SNS Reaal d. 8. november). Der er tilført kapital i form afhybrid kernekapital med konverteringsret. Det løbende afkast er på 8,5pct. med en særskilt mekanisme, som sikrer et afkast på mindst 125 pct.af eventuelle aktieudbytter, jf. bilag 18. De 8,5 pct. skal dog ses i lyset af,at den nederlandske ordning har en begrænsning på up-side på 150 pct.Det vil sige, at stiger aktierne mere end 50 pct. vil den nederlandske statikke modtage up-side over dette.
På engelsk fremgår udtrykket preference shares ofte. I Danmark vil preference shareshave status af hybrid kernekapital og ikke aktiekapital.
1
2/3
Storbritannien nationaliserede Northern Rock i sommeren 2008 ogBrandford & Bingley d. 8. september, hvor en del af selskabet i den for-bindelse blev solgt fra til Santander. Siden hen har tre pengeinstitutter(RBS, Lloyds og HBOS) i akutte problemer fået kapitaltilførsler gennemen rekapitaliseringsfond på 37 mia. £, hvor af 9 mia. £ var i hybrid kerne-kapital, mens resten var aktiekapital. Afkastet på den hybride kernekapi-tal er på 12 pct.Sverige har afsat 15 mia. SEK til køb af aktiekapital, som endnu ikke erudmøntet, hvilket er forklaringen på, at planen ikke er forelagt EU-Kommissionen. Det skal blandt andet ses i lyset af at benyttelsen af densvenske garantiordning er lav, fordi de tilknyttede krav anses for at værerelativt stramme.Tyskland var et af de første lande med en pulje til kapitalindskud på 80mia. euro. Indtil videre er der i Tyskland dog kun foretaget direkte kapi-talindskud i Commerzbank, som var i akutte problemer. Det skal ses i ly-set af, der er tilknyttet hårde betingelser til kapitalindskuddet. I udgangs-punktet er afkastkravet til Commerzbank mindst 8,5 pct. Efterfølgendehar den tyske stat købt sig en ejerandel i Commerzbank på 25 pct. plus 1aktie for 10 mia. euro angiveligt med det formål, at Commerzbank kananvende en del af provenuet fra kapitaludvidelsen til at overtage DresdnerBank, der er i vanskeligheder, fra forsikringsselskabet Allianz.I USA er der tale om en generel ansøgningsordning med 250 mia. $, hvorpengeinstitutterne kan søge om mindst 1 pct. af de risikovægtede aktiverog maksimalt kan søge om det mindste af 25 mia. $ eller 3 pct. af de risi-kovægtede aktiver. Der er tilført kapital til 214 institutter frem til 8. janu-ar 2009, hvor det største kapitalindskud var på 25 mia. $ og det mindstepå 2 mio. $. De største kapitaltilførsler er sket til Wells Fargo, JP Morganog Citigroup, som alle har fået tildelt det maksimale beløb. Det løbendeafkastkrav til den investerede kapital er 5 pct. de første 5 år og derefter 9pct. De 5 pct. i afkast skal ses i lyset af den tilkoblede upside i form aftegningsrettigheder. Således at det samlede afkast bliver knap 9 pct.Østrig har bevilliget 15 mia. euro til kapitalindskud i de 5 største penge-institutter Bank Austria, Erste Bank, RZB, Bawag and Volksbank. Detblev meldt ud i slutningen af oktober 2008, at Erste bank ville modtage etkapitalindskud på 2,7 mia. euro i form af hybrid kernekapital med en ku-ponrente på 8 pct. uden upside.

Konklusion

I en række lande er puljerne til kapitalindskud endnu ikke udmøntet ikonkrete indskud. Størstedelen af de hidtil gennemførte kapitalindskudhar været i akutte tilfælde, hvor alternativet synes at have været, at enrække store banker ikke længere ville være solvente, hvilket kunne haveværet en alvorlig trussel for hele det finansielle system i de pågældende.På den baggrund, og fordi kapitaltilførslerne er sket inden for den seneste
3/3
tid, er det endnu for tidligt at sige noget om, hvorvidt de har bidraget til atløsne kreditklemmen.Endvidere hører det med til billedet, at i det omfang pengeinstitutternehar modtaget kapitalindskud i forbindelse med akutte problemer, vil detformentlig i mindre omfang stimulere udlånet i forhold til en generel an-søgningsmodel, som den foreslåede og svarende til modellen i USA.