Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2013-14
ERU Alm.del
Offentligt
1289640_0001.png
1289640_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
11. oktober 2013

Besvarelse af spørgsmål 432 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 19. september 2013 efter ønske fra Hans Kristi-

an Skibby (DF).

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 17. september 2013 fraDelta Bridgerejser ApS vedrørende små virksomheders pligt til at haveeksterne revisorer, jf. ERU alm del – bilag 358.

Svar:

Delta Bridgerejser ApS’ henvendelse vedrører den ændring af årsregn-skabsloven, som Folketinget vedtog i 2012, og som indebærer,at de min-dre virksomheder nu har adgang til et alternativ, der er enklere og billige-re end en egentlig revision. Delta Bridgerejser ApS mener, at enten harKonkurrence- og Forbrugerstyrelsen overtrådt sine beføjelser ved ikke atlade denne lettelse afspejle sig i reglerne for Rejsegarantifonden, ellerogså har Folketinget glemt en branche, da man ville lette livet for småvirksomheder.Jeg mener ikke, at Folketinget glemte en branche, da man i 2012 vedtogden pågældende ændring af årsregnskabsloven. Tværtimod var Folketin-get opmærksom på, at deri forhold til anden lovgivning end årsregnskabs-loven fortsat kunne være behov for at opretholde et krav om udarbejdel-sen af et årsregnskab,der revideres af en registreret eller statsautoriseretrevisor. Det fremgår således udtrykkeligt af bemærkningerne til lovfors-laget:”Hvis virksomheden via særlovgivning har pligt til at lade årsregnskabetrevidere, f.eks. lovgivning om offentlige tilskud eller lignende, kan virk-somheden ikke vælge i stedet at lade årsregnskabet revidere efter erklæ-ringsstandarden, medmindre særlovgivningen tillader dette.”Jeg mener ligeledes ikke, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen harovertrådt sine beføjelser ved ikke at ændre regelsættet for Rejsegaranti-fonden. Årsregnskabslovens krav om en revideret årsrapport tager pri-mært sigte på at beskytte selskabsdeltagere (eksisterende og mulige) ogselskabets kreditorer, mens Rejsegarantifondens krav har et videre sigte.Rejsegarantifonden skal således beskytte forbrugere og andre rejseudby-der mod, at én rejseudbyder går konkurs. Disse beskyttelseshensyn inde-bærer, at fondens midler til en hver tid skal være tilstrækkelige til at kun-ne afbøde de økonomiske skadevirkninger af en rejseudbyders konkurs.Dette kan kun tilgodeses ved, at Rejsegarantifonden har mulighed for at
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk
2/2
basere sin løbende vurdering af fondens risici på et så fyldestgørenderegnskabsmateriale som muligt.Når dette er sagt, skal jeg understrege, at reglerne for Rejsegarantifondengiver fonden mulighed for at dispensere fra kravene om en revisorerklæ-ring og en revideret årsrapport.Rejsegarantifonden har over for mig oplyst, at man er opmærksom på, atkravene i visse tilfælde kan påføre en rejseudbyder forholdsvis høje om-kostninger. Fonden har derfor lempet kravene, således at en rejseudbyder,der f.eks. har en omsætning på under 1 mio. kr., blot kan indsende enrevisorerklæring og årsrapportmed en såkaldt ”review” påtegning. Endvi-dere har Rejsegarantifonden oplyst, at samtlige rejsearrangører pr. e-mailer blevet orienteret om den nye praksis.