Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del
Offentligt
1282753_0001.png
1282753_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
23. september 2013

Besvarelse af spørgsmål 419 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 29. august 2013 efter ønske fra Kim Andersen

(V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes redegøre for EU's ordning om mikrolån samt for sinindstilling til EU-mikrolån i Danmark som finansiering til mindre virk-somheder og iværksættere. Hvor forestiller ministeren sig, at kreditvurde-ring til mikrolån kan foretages i Danmark?

Svar:

Det antages i det følgende, at spørgsmålet refererer til den EuropæiskeInvesteringsfonds (EIF) ordninger målrettet finansiering af små og mel-lemstore virksomheder (SMV’er). EIF’s formål er at fremme oprettelsenaf SMV’er samt at støtte dem til vækst og udvikling. Til dette formålbenytter EIF flere instrumenter i samarbejde med lokale aktører.EIF’s produkter kan opdeles i tre hovedgrupper, navnlig mikrofinansie-ring, låneprodukter og egenkapitalsprodukter.Hvad angår mikrofinansiering er EIF aktive ved at udbyde lån for op til25.000 € (ca. 186.000 DKK), såkaldte mikrolån, til SMV’er og iværksæt-tere. EIF udbyder ikke lånene direkte til SMV’er eller iværksættere, menopererer gennem lokale finansielle aktører, som har været igennem engodkendelsesprocedure. Det kan fx være pengeinstitutter eller offentligeinstitutioner som fx Vækstfonden, så længe de udbyder finansiering tilSMV’er eller iværksættere. SMV’er og iværksættere skal dermed gå tilen godkendt lokal finansiel aktør for at få del i EIF’s midler.Med hensyn til EIF’s låneprodukter benytter de sig hovedsageligt af toinstrumenter. Det ene af dem er de såkaldte regarantier (counter-guarantees). Her yder EIF en regaranti til en lokal godkendt aktør, derdermed kan få afdækket en del af sit garantiansvar i EIF. Det andet låne-produkt styrker kreditgivningen til SMV’er, ved at bidrage til sekuritise-ring af lån og garantier, der har været med til at skaffe finansiering tilSMV’er.EIF’s egenkapitalprodukter dækker over en lang række investeringsinitia-tiver med venture kapital. Grundlæggende agerer EIF som en ”fund offunds”, hvor de investerer i fonde, som dernæst investerer i SMV’er ogiværksættere. Flere danske kapitalfonde modtager midler fra EIF.Vækstfonden er i øjeblikket i dialog med EIF om muligheden for at
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85[email protected][email protected]
www.evm.dkwww.evm.dk
2/2
trække på deres mikrolånsfaciliteter, og de har ansøgt om at kunne benyt-te deres regarantiordning. Konkret har Vækstfonden ansøgt om en rega-ranti på produktet vækstkautioner, som ved at kautionere for en del aflånet bidrager til at styrke udbuddet af finansiering til SMV’er. En rega-rantiordning fra EIF kan styrke den danske vækstkautionsordning, så derkan udstedes flere vækstkautioner og dermed flere lån inden for sammeramme.Når det gælder kreditvurderingen af mikrolån, vurderes det generelt, atdet er hensigtsmæssigt at pengeinstitutterne foretager en kreditvurderingaf SMV’erne og iværksætterne. Det er pengeinstitutterne, der har dentætteste kontakt til virksomhederne, og dermed også dem, der er mestkvalificeret til at foretage kreditvurderingen.Endelig må det bemærkes at mulighederne for at udbrede mikrolån skalses i lyset af både omkostninger og indtjeningspotentiale. Der vil altidvære omkostninger ved at foretage en kreditvurdering, uanset om det eraf en stor virksomhed, der ønsker et millionlån, eller om det er af en lillevirksomhed, der ønsker at låne 100.000 kr. Da de potentielle indtægter erlangt mindre ved de små lån, simpelthen fordi der er tale om et laverebeløb til forrentning, er der derfor generelt større risiko for at en mikro-lånsordning ikke vil kunne hvile i sig selv.