Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del
Offentligt
1265182_0001.png
1265182_0002.png
1265182_0003.png
Udlændingeafdelingen
FolketingetErhvervs-, Vækst- og EksportudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
26. juni 2013Asyl- og VisumkontoretPernille Bjørnholk2013-0032-0763782570
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 337 (Alm.del), som Erhvervs-,Vækst- og Eksportudvalget har stillet til justitsministeren den 21. maj2013.
Morten Bødskov/Lennart Houmann
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 337 (Alm.del) fra Erhvervs-, Vækst- og Eksportudval-

get:

”Ministeren bedes redegøre for muligheden for at tilbyde russi-ske og kinesiske statsborgere turistvisa med begrænset varig-hed via digital ansøgning på internettet samt behandling af dis-se inden for en uge - herunder de økonomiske og juridiske im-plikationer ved dette.”

Svar:

Proceduren for indgivelse af visumansøgninger er reguleret af den fælles-europæiske visumkodeks (Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)nr. 810/2009 om en fællesskabskodeks for visa).Ifølge visumkodeksens artikel 9 kan en visumansøgning indgives direktepå den visumudstedende repræsentation, via et akkrediteret rejsebureau,via bemyndigede honorære konsulater eller via en ekstern tjenesteyder (etsåkaldt outsourcing-bureau).Det følger desuden af visumkodeksens artikel 10, at en visumansøgernormalt skal møde personligt op ved indgivelsen af en visumansøgning,medmindre der er tale om en ansøger, som repræsentationen kender for sinintegritet og pålidelighed.Endvidere følger det af artikel 13, at en visumansøger som udgangspunktskal have optaget fingeraftryk i forbindelse med visumansøgningen, med-mindre ansøgeren i forvejen har fået optaget fingeraftryk inden for de se-neste 59 måneder. Optagelse af fingeraftryk kan kun finde sted på en re-præsentation eller et outsourcing-bureau.Dette betyder i praksis, at mange ansøgere – i hvert fald i førstegangstil-fælde – er nødt til at møde op personligt ved indgivelsen af visumansøg-ningen.De danske repræsentationer giver flere steder mulighed for at indgive vi-sumansøgninger via internettet. Dette er dog ikke et alternativ til det per-sonlige fremmøde, idet en ansøger kun vil kunne fritages helt for at mødepersonligt, hvis den pågældende er kendt for sin integritet og pålidelighed,og der ikke er behov for optagelse af fingeraftryk.
2
For de fleste ansøgere vil en adgang til at ansøge om visum via internettetsåledes først og fremmest betyde, at ansøgeren kan udfylde ansøgnings-skemaet og finde relevante dokumenter frem i fred og ro inden fremmødetpå ansøgningsstedet.Til brug for besvarelsen af spørgsmålet vedrørende mulighederne for at gi-ve netop russiske og kinesiske statsborgere adgang til at ansøge om visumvia digital ansøgning på internettet har Justitsministeriet indhentet et bi-drag fra Udenrigsministeriet.Udenrigsministeriet har oplyst følgende:”Det er i øjeblikket ikke muligt at indgive ansøgning om visumvia internettet i Rusland og Kina. Hidtil har det været outsour-cing-firmaet, der har indtastet ansøgerens oplysninger, hvilkethar fungeret som et kvalitetstjek i forhold til ansøgningen for-ud for repræsentationernes behandling af visumsagen. Det vilvære muligt at udvide adgangen til at indgive ansøgning via in-ternettet i disse lande, og der ses i øjeblikket på denne mulig-hed for et større antal lande, herunder Rusland og Kina. Idetden nødvendige it-platform allerede anvendes i udenrigstjene-sten vil en bredere udrulning heraf kun have begrænsede øko-nomiske konsekvenser. Den større tilgængelighed, der vil væreen konsekvens af muligheden for indgivelse af ansøgning viainternettet, vil forventeligt resultere i en stigning i antallet afansøgninger. Dette forudses at øge behovet for personalemæs-sige ressourcer til behandling af et stigende antal visumansøg-ninger.”I relation til muligheden for at tilbyde russiske og kinesiske statsborgere ensagsbehandlingstid på højst en uge i sager om turistvisum skal Justitsmini-steriet bemærke, at den gennemsnitlige sagsbehandlingstid for ansøgningerom turistvisum i 2012 var 5 dage. I nogle sager vil sagsbehandlingstidendog være længere, og det vil ikke være muligt generelt at garantere ensagsbehandlingstid på højst en uge, idet der kan være behov for nærmereundersøgelser for at afdække, om en ansøger udgør en sikkerhedsrisiko, el-ler om der er risiko for ulovlig indvandring.
3