Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del
Offentligt
1259719_0001.png
1259719_0002.png
Folketingets Erhvervs-, Vækst og EksportudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 579800039856612. juni 2013
Erhvervs-, Vækst og Eksportudvalget har i brev af 17. maj 2013 stillet følgendespørgsmål nr. 336 (ERU alm. del), som hermed besvares.
J.nr. 2013-4357

Spørgsmål nr. 336:

”Ministeren bedes redegøre for det britiske Entrepreneur Visa og herunder oplyse,hvorledes denne løsning vil harmonere med eksisterende dansk lovgivning.”

Endeligt svar:

Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering har til brug for besvarelsen oplyst føl-gende:”Det fremgår af det britiske UK Border Agency's hjemmeside, at det britiske En-trepreneur Visa er et pointsystem, som giver udlændinge mulighed for ophold iStorbritannien, hvis de investerer i Storbritannien ved at opstarte eller overtage eneller flere virksomheder, som de skal være aktivt involverede i at drive. Der læggesi den forbindelse særlig vægt på størrelsen af ansøgers investeringsmidler. Man kanlæse mere om pointsystemet på hjemmesidenhttp://www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/working/tier1/entrepreneur/eligibility/.En ordning som den britiske findes ikke i Danmark. I Danmark kan der meddelesopholdstilladelse til drift af selvstændig erhvervsvirksomhed, hvis væsentlige be-skæftigelsesmæssige eller erhvervsmæssige hensyn taler herfor. Ved vurderingenheraf lægges der bl.a. vægt på virksomhedens innovative karakter, virksomhedensøkonomi, muligheden for at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft og for at skabenye arbejdspladser samt på at der tilføres en type virksomhed, som ikke eller kun ibegrænset omfang allerede findes i Danmark. Det er en forudsætning, at ansøgerskal deltage aktivt i virksomhedens drift, og at vedkommendes tilstedeværelse ernødvendig for etablering af virksomheden.Herudover har Erhvervs- og Vækstministeriet i februar 2013 igangsat LaunchPadDenmark, et pilotprogram, som skal tiltrække lovende udenlandske vækstiværksæt-tere til Danmark. Erhvervsstyrelsen vurderer den udenlandske iværksætters virk-somhedsidé. Hvis iværksætterens ansøgning imødekommes, vil Styrelsen for Fast-holdelse og Rekruttering normalt meddele opholds- og arbejdstilladelse. Det erplanen, at ca. 30 udenlandske iværksættere skal komme til Danmark hen oversommeren 2013 og dermed være med til at skabe vækst og nye danske arbejdsplad-ser og bidrage med international ekspertise til det hjemlige iværksættermiljø.”
Når vi skal i gang med en reform af reglerne for international rekruttering, vil jegse på, om reglerne for opholdstilladelse til drift af selvstændig erhvervsvirksomhedskal ændres.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2