Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del
Offentligt
1201457_0001.png
1201457_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
2. januar 2013

Besvarelse af spørgsmål 114 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 29. november 2012 efter ønske fra Preben Bang

Henriksen (V).

Spørgsmål:

Ministeren bekræftede under samrådet i Erhvervs-, Vækst- og Eksport-udvalget den 20. november 2012 om Tønder Bank, at Finanstilsynet fiktilsendt revisionsprotokollen for 2011 fra Tønder Bank, indeholdendebl.a. omtale af de 10 største engagementer. På denne baggrund bedesministeren oplyse, om Finanstilsynet efterfølgende - og i givet fald påhvilket tidspunkt - rettede henvendelse til banken vedrørende disseengagementer. Blev nedskrivningerne på disse engagementer forlangtforhøjet ved Finanstilsynets undersøgelse i oktober 2012 og i bekræftendefald på hvor mange af disse engagementer og med hvor store beløb?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Finanstilsynet, der har oplyst følgende,som jeg kan henholde mig til:”Som det fremgår af Fondsrådets afgørelse af 2. november 2012 ogFinanstilsynets afgørelse om fastsættelse af solvenskrav og frist tilopfyldelse heraf af 2. november 2012, som er offentliggjort, stod detunder Finanstilsynets inspektion i Tønder Bank primo oktober 2012 klart,at der ville være behov for yderligere nedskrivninger, da instituttetsnedskrivninger ikke var i overensstemmelse med regnskabsreglerne. Dader var tale om meget væsentlige mernedskrivninger i forhold til dem, dervar indregnet i bankens halvårsrapport for 1. halvår 2012, traf Fondsrådetafgørelse om, at størstedelen af nedskrivningerne allerede skulle haveværet foretaget pr. 30. juni 2012 eller tidligere og dermed skulle haveværet indregnet i halvårsrapporten. Fondsrådet vurderede således, atbankens halvårsrapport indeholdt fejl. Finanstilsynet konstateredeendvidere på inspektionen flere tilfælde, hvor engagementer burde haveværet konsolideret, men ikke havde været det. Det er dermed Finanstilsy-nets opfattelse, at banken havde flere store engagementer, som bankenburde have indberettet til Finanstilsynet.Af bankens 60 største engagementer konstaterede Finanstilsynet objektivindikation for værdiforringelse (OIV) i 27 engagementer og samledenedskrivninger blandt disse på 292 mio. kr. Det kan derfor bekræftes, atnedskrivningerne var koncentreret blandt de største engagementer. Detkan endvidere bemærkes, at banken ifølge egne opgørelser ikke havdestore engagementer, altså engagementer der udgør mere end 10 pct. afbasiskapitalen. De fire engagementer, der indgår i Fondsrådets afgørelse,på 44,5 mio. kr., 43,9 mio. kr., 34,6 mio. kr. og 15,7 mio. kr. må derfor isagens natur være blandt de største af bankens engagementer, og der var
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85[email protected]www.evm.dk
2/2
ganske store mernedskrivninger på disse fire engagementer.Det bemærkes endvidere, at det ikke er muligt at foretage en egentliggennemgang af et engagement på baggrund af den beskrivelse, somrevisionsprotokollatet har af de ti største engagementer. Der fremgårsåledes alene en kortfattet beskrivelse af engagementer med hovedtalsamt instituttets og revisors vurdering. En egentlig gennemgang fordreren mere udførlig beskrivelse samt regnskabsmateriale.Oplysninger om konkrete engagementsforhold i relation til enkelteinstitutter er omfattet af Finanstilsynets skærpede tavshedspligt i lov omfinansiel virksomhed. Finanstilsynet kan således ikke oplyse nærmere omenkelte engagementer.”