Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13
ERU Alm.del
Offentligt
1198460_0001.png
1198460_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
18. december 2012

Besvarelse af spørgsmål 106 alm. del stillet af Erhvervs-, Vækst- og

Eksportudvalget den 29. november 2012 efter ønske fra Hans Chr.

Schmidt (V).

Spørgsmål:

Ministeren bedes oplyse, hvornår Finanstilsynet første gang havdekontakt med Sydbank omkring salg af Tønder Bank? Hvilke specifikkeemner drøftede Finanstilsynet med Sydbank?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Finanstilsynet, der har oplyst følgende,som jeg kan henholde mig til:”Oplysninger om konkrete forhold i relation til enkelte institutter eromfattet af Finanstilsynets skærpede tavshedspligt efter lov om finansielvirksomhed. Det omfatter også drøftelser med konkrete institutter.Generelt kan det oplyses, at når et nødlidende pengeinstitut bliverovertaget af et andet pengeinstitut i en privat løsning uden anvendelse afde såkaldte bankpakker, indgås der en aftale mellem de to institutter omvilkårene, herunder prisen, for overdragelsen. Det er således op tilinstitutternes bestyrelser hvorvidt aftalen, herunder prisen, offentliggøres.Det er en aftale som bestyrelsen i det nødlidende institut forhandler ogindgår med det overtagende institut.Når Finanstilsynet er på inspektion i et pengeinstitut, og det viser sig, atder er risiko for, at pengeinstituttet ikke opfylder lovens solvenskrav,opfordrer Finanstilsynet pengeinstituttet til at afsøge de muligheder, sominstituttet finder, der måtte være for at finde løsninger sammen med andrepengeinstitutter. Det er således som udgangspunkt instituttet, der tagerkontakt til andre institutter med henblik på at undersøge mulighederne forat forhandle en overdragelsesaftale.I det omfang det er hensigtsmæssigt, kan Finanstilsynet bistå instituttet idenne proces. Hvis Finanstilsynet vurderer, at et pengeinstitut kankomme i problemer i forhold til opfyldelse af kravene til solvens,likviditet eller andre bestemmelser, som vil kunne medføre, at Finanstil-synet inddrager instituttets tilladelse, kan der være behov for, at Finanstil-synet igangsætter forskellige drøftelser med interesserede parter oginteressenter mv. med henblik på at finde en løsning af instituttetssituation.Sådan et arbejde ligger uden for Finanstilsynets sædvanlige tilsynsvirk-somhed, og når Finanstilsynet vurderer, at et institut er i økonomiske
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K
Tlf.Fax
33 92 33 5033 12 37 78
CVR-nr. 10 09 24 85[email protected]www.evm.dk
2/2
vanskeligheder, anmoder Finanstilsynet erhvervs- og vækstministeren omet mandat til at føre drøftelser med interesserede parter og interessentermv. med henblik på at finde en løsning af instituttets situation. Mandatetindhentes før Finanstilsynet indleder drøftelser med eventuelt interessere-de parter. Finanstilsynet skal endvidere godkende selve overdragelsen afinstituttet i henhold til lov om finansiel virksomhed. Det er derfor ogsårelevant for institutterne at kontakte Finanstilsynet med henblik på envurdering af, om Finanstilsynet vil kunne godkende overdragelsen.”