By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del
Offentligt
1178601_0001.png
1178601_0002.png
Dato: 15. november 2012Sagsnr.: 2012-38123812
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 6 BYB, alm. del,af 25. oktober 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).
Spørgsmål nr. 6:Ministeren bedes redegøre for, hvilke regler der gælder m.h.t., om en privatudlejer har pligt til atopsætte en vandmåler i en lejlighed, som udlejeren har renoveret, og hvor der opkræves husleje efterharrenoveret,det lejedes værdi. Har lejerenret til at kunne følge sit vandforbrug, eller kan udlejeren frit ladevandforbrugeti den pågældende lejlighed indgå som en, for lejeren, usynlig del af densamledehusleje?Svar:En privat udlejer er for så vidt angår opsætning af vandmåler i en lejlighed omfattet af reglerne dels ilejelovens kapitel VII B om udgifter til vand m.v. delsde regler, der er fastsat i medfør af byggeloven, ibekendtgørelse nr. 891 af 9. oktober 1996 om individuel måling af el, gas, vand og varme.Efter retspraksis kan udlejeren ikke opkræve betaling for ydelser ud over lejen, medmindre der erhjemmel til det.En sådan hjemmel til at opkræve udgifter til vand ud over lejen har udlejeren ikke i lejelove menlejeloven,efterlejelovens § 46 j kan beboerrepræsentanterne eller et flertal af lejerne kræve, at fordeling afudgiften til vand fremtidig skal ske på grundlag af forbrugsmålere, hvis udlejeren leverer vand,vand.Lejernes beslutning medfører, at der skal opsættes målere i alle lejemål på alle tappesteder, dvs. bådepå koldt og varmt vand, for at der kan foretages en fordeling af det vandforbrug til ejendommen, der,afregnes over hovedmåleren.Udlejeren kan derfor efter min opfattelse ikke ensidigt nedtage målerne, hvis udlejeren leverer vand og,vil have sine udgifter til leverancen dækket af lejerne.Udgifterne til opsætning af målere anses for en forbedring. Ved overgang til betaling for vand vedsiden af lejen skal lejen nedsættes lejen med et beløb, der svarer til vandudgiften i det senestekalregnskabsår.Det fremgår af § 6, stk. 3, i bekendtgørelsenom individuel måling af el, gas, vand og varme, at der ibestående bebyggelse ved nyinstallering af vandinstallatio nen i den enkelte boligenhed ellervandinstallationen
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
erhvervsenhed skal forberedes installering af målere til måling af forbruget af koldt vand fra almenvandforsyning i enheden.Udlejeren har således ikke pligt til at opsætte vandmålere ved gennemgribende forbedring af enlejlighed efter boligreguleringslovens § 5, stk. 2, men hvis der i forbindelse med projektet foretagesnyinstallering af vandinstallationen, skal den forberedes for opsætning af vandmålere.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 Købehavn K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk