By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del
Offentligt
1202017_0001.png
1202017_0002.png
1202017_0003.png
1202017_0004.png
Talepapir for minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen ved samråd den13. december 2012, jf. BYB alm. del spm. A,A-FDet talte ord gælder[Spørgsmål AOm det er et problem med parallelsamfund i en boligforening?boligforening?]Ordet ”parallelsamfund” kan dække over forskellige ting vis man med parallelsamfundting.Hvismener, at man i et område eller blandt en gruppe af mennesker ikke lever efter de love, derer vedtaget af Folketinget, men i stedet laver sine egne regler, kan det bestemt være etproblem. Og hvis der opstår situationer, hvor personer føler sig klemt eller presset til at levepersonerefter disse alternative regler, er det i høj grad et problem.Det vil være et problem, uanset om det drejer sig om et boligområde, eller om det er enoverbevisning, der ikke knytter sig til et bestemt geografisk område.[Spørgsmål BOm der er øget risiko for parallelsamfund, hvis der er en stor andel indvandrereindvandrere?]Det forhold, at der i et boligområde eller i en boligafdeling er en stor andel af beboere meden anden etnisk baggrund end dansk, er ikke på nogen måde lig med, at der er tale omparallelsamfund. Og det er ikke en del af mit tankesæt, at der i alle boligområder med mangeetbeboere med en anden etnisk baggrund end dansk lurer et parallelsamfund lige underoverfladen.Men selvfølgelig skal man være opmærksom på eventuelle parallelle retsopfattelser, så folklikke kommer i klemme. Der skal være et bredt fokus – også på de områder, hvor der bormange nydanskere, som har baggrund i en anden kultur og i andre normer end den danske.Derfor er jeg også rigtig glad for regeringens strategi mod parallelle retsopfattelser, hvor dertages fat på problemer med tvang og undertrykkelse i forbindelse med religiøse vielser.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
[Spørgsmål COm parallelsamfund kan måles statistisk i en boligforening?]Til spørgsmålet om, hvordan man vil kunne lave en statistisk opgørelse af parallelsamfund,vil jeg sige, at det kommer an på, hvordan man vil definere et ”parallelsamfund”. Og en god,brugbar statistisk opgørelse afhænger også af, hvad formålet med opgørelsen er.Man kan vel sagtens forestille sig, at man kunne lave en statistik, hvor man undersøger folksholdninger og handlinger, og så holder dem op imod envalgt definition på et parallelsamfund.Men jeg synes ikke, det er der, man skal lægge sine kræfter.Som jeg ser det, er detvigtigste at have fokus på at sætte målrettet og kvalificeret ind over forkonkrete problemer med parallelle retsopfattelser, som kan skade personer, der ønsker atleve efter de fælles nationale regler. Det er langt mere centralt, end om man kan lave enstatistisk opgørelse, som måler parallelsamfund eller tendenser hertil.Vi skal huske på, at selvom der er problemer med parallelle retsopfattelser på nogle punkter,som for eksempel i forbindelse med religiøse vielser, er langt de fleste borgere med andenetnisk baggrund engagerede borgere, der er glade for og støtter op om vores samfund.I den konkrete sag, der er anledningen til samrådet, er det ikke parallelle retsopfattelser, derer problemet. Her handler det snarere om, hvordan demokratiet udøves.Beboerdemokratiet er en grundpille i de almene boligorganisationer og boligafdelingernerundt om i landet. Det er jeg personligt rigtig glad for og stolt af. Jeg er stolt af, at man somlejer i en almen bolig i Danmark kan have den frihed, der ligger i at bo i en lejebolig ogsamtidig have indflydelse og medbestemmelse på driften af den ejendom eller afdeling, manbor i.Men med medindflydelse kommer selvfølgelig også et vist ansvar. Det gælder blandt andetet ansvar for at bakke op om de demokratiske spilleregler, der er nødt til at være, for atbeboerdemokratiet kan fungere.Som vi har set det gennem debatten om juletræet i Egedalsvænge, er det f.eks. vigtigt, atflertallet så vidt muligt tager hensyn til de mindretal, der måtte være, så alle føler sigrespekteret og inddraget.Det er vigtigt, at beboerdemokratiet er velfungerende. Men når demokratiet halter, mener jegbestemt ikke, det er ensbetydende med, at der er tale om et parallelsamfund.Spørgsmål EOm fravalget af et juletræ har betydning for et boligområdes omdømme, som f.eks.Egedalsvænge?

2

af

4

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Denne sag har jo skabt en enorm debat. Jeg udtalte også selv, at jeg syntes, det var enuklog beslutning ikke at fortsætte den mangeårige tradition med at have et juletræ iEgedalsvænge.Tiden her op til jul er noget, mange af os sætter stor pris på og glæder os til. Der er mangeting, vi skal nå - hyggestunder, gavekøb og arrangementer. Travlheden er stor. Alligevelkaster vi os år efter år ud i ”voldsom trængsel og alarm”. Det er ikke en tilfældighed. For vi vilgerne bruge tid sammen med familie, venner og naboer, og vi vil gerne nyde synet af julelys ide mørke vinteraftener.Juletræet eren stor del af denne juletid, og jeg tror, det har betydning, at der er etjuletræ.Særligt hvis der har været et hvert år, og det er en tradition, man er glad for.Det er også fremgået af debatten, at både etniske danskere og beboere med en andenetnisk baggrund i Egedalsvænge er glade for traditionen med juletræet, og at de blev kede afbeslutningen om ikke at sætte juletræet op i år.Så det er bestemt ikke uden betydning. Der er nok ingen tvivl om, at fravalget af juletræet ogden store debat og medieomtale har påvirket omverdenens syn på Egedalsvænge i negativretning. Jeg tror, det bliver sværere at tiltrække nye beboere til Egedalsvænge efter denneepisode.Men efter indkaldelsen til dette samråd, har beboerne i Egedalsvænge sørget for, at der blevafholdt et nyt afdelingsmøde, hvor der blev valgt en ny afdelingsbestyrelse. Den nyeafdelingsbestyrelse har besluttet at sætte juletræet op, og det kom op på sin vante plads den30. november.For mig er det her en demonstration af beboerdemokratiet i de almene boligafdelinger.Selvom jeg synes, det var en uklog beslutning at sløjfe det årlige juletræ, var der tale om enlovlig beslutning truffet af en demokratisk valgt bestyrelse. Da mange af beboerne iafdelingen ikke var tilfredse med den beslutning, blev der indkaldt til et ekstraordinærtafdelingsmøde, og det blev besluttet at sætte juletræet op.Den form for medindflydelse tror jeg, mange beboere sætter stor pris på. Både beboere meddansk og med anden etnisk baggrund.[Spørgsmål FOm afdelingsbestyrelsen viser interesse i at lade sig integrere i det danske samfund?]Om de bestyrelsesmedlemmer i Egedalsvænge, som fravalgte juletræet, viser interesse forat lade sig integrere i det danske samfund, må jeg sige, atdet ved jeg ikke noget om. Jegkender ikke de involverede personer og kan derfor hverken udtale mig om deresbevæggrunde til at træffe beslutningen eller om de involverede personers interesse for atintegrere sig i det danske samfund. Jeg ved derfor ikke tilstrækkeligt til at kunne svare på detspørgsmål.

3

af

4

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk
Jeg må nøjes med at konstatere, at de pågældende på den ene side har stillet op til og erblevet valgt ind i afdelingsbestyrelsen i deres almene boligafdeling: Det er i bedsteoverensstemmelse med vores demokratiske tradition. På den anden side har de truffet en,synes jeg, dum beslutning om ikke at sætte et juletræ op, som der ellers har været traditionfor i mange år i den danske boligafdeling, de bor i.

4

af

4

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk