By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del
Offentligt
1196722_0001.png
1196722_0002.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
14. december 2012

Besvarelse af spørgsmål 18 alm. del stillet af By- og Boligudvalget

den 15. november 2012 efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).

ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål:

Med henvisning til side 6 i de 3 ministeriers notat, jf. BYB alm. del –bilag 8, bedes ministrene oplyse, om de mener, at det kan betragtes somen valid og troværdig undersøgelse, som kan danne grundlag for en kon-klusion om, at langt størstedelen af ejendomsformidlerne overholder be-stillerreglerne, når Erhvervsstyrelsen har udtaget en stikprøvekontrol på12 tilfældige ejendomsmæglerforretninger på landsplan, set i lyset af, atder i Danmark er ca. 1.400 ejendomsmæglerforretninger, hvilket vil sige,at en sådan konklusion tages på et statistisk grundlag, der svarer til 0,9pct. af ejendomsmæglerforretningerne i Danmark?
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk

Svar:

Spørgsmålet er stillet til henholdsvis justitsministeren, ministeren for by,bolig og landdistrikter samt erhvervs- og vækstministeren. Da spørgsmå-let vedrører en stikprøvekontrol foretaget af Erhvervsstyrelsen, og der-med henhører under Erhvervs- og Vækstministeriets ressort, besvarer jegdet stillede spørgsmål.Indledningsvist skal jeg skal henvise til besvarelsen af By- og Boligud-valgets spørgsmål 17 (alm. del).I forlængelse heraf kan det bemærkes, at undersøgelsen var af stikprøve-mæssig karakter.Stikprøvekontrollen, som anført på s. 6 i opfølgningen på By- og Bolig-udvalgets beretning af 7. juni 2012 om bestilling af tilstandsrapporter ogbygningssagkyndiges uvildighed, er en opfølgning på en tidligere stik-prøvekontrol, som den tidligere Erhvervs- og Byggestyrelse foretog iefteråret 2010. Her blev der undersøgt 23 forretningssteder hos ejendoms-formidlerne. Ved stikprøvekontrollen i 2012 blev der undersøgt 12 for-retningssteder. Dvs. der er i alt undersøgt 35 forretningssteder.Loven indeholder et forbud mod, at ejendomsformidlerne selv bestillertilstandsrapporter direkte hos de bygningssagkyndige. Ejendomsformid-lerne må ifølge supplerende regler i Formidlingsbekendtgørelsen hellerikke bringe konkrete bygningssagkyndige i forslag over for sælger. Over-trædelser af forbuddet i loven er sanktioneret med, at ejendomsformidle-
2/2
ren taber retten til vederlag. Desuden kan en ejendomsmægler, der ikkeoverholder bestillerreglerne, blive tildelt en advarsel eller pålagt en bøde.Dansk Ejendomsmæglerforenings standardformidlingsaftale indeholderflere afsnit om disse regler. Dansk Ejendomsmæglerforening repræsente-rer ca. 95 % af ejendomsmæglerne.I stikprøvekontrollen fra 2010 var der et tilfælde, som medførte en bødefra politiet. Erhvervsstyrelsen har oplyst, at styrelsen derudover kun erblevet gjort konkret opmærksom på én overtrædelse. På den baggrund varder ikke grund til at antage, at der var – eller er – et stort problem med, atejendomsmæglerne bestiller tilstandsrapporterne direkte hos den byg-ningssagkyndige selv, eller bringer konkrete bygningssagkyndige i for-slag over for sælger, i strid med reglerne.Formålet med stikprøverne var således at belyse, hvorvidt Erhvervsstyrel-sens formodning om, at ejendomsformidlerne rent faktisk overholder be-stillerreglerne, også gjorde sig gældende, når man undersøgte en del afmarkedet konkret. Ud fra disse stikprøver har der ikke kunnet sandsyn-liggøres et problem. Det er disse faktorer tilsammen, som giver et samletbillede af, at langt størstedelen af ejendomsformidlerne overholder bestil-lerreglerne.