By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del
Offentligt
1196715_0001.png
1196715_0002.png
1196715_0003.png
1196715_0004.png
ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTEREN
14. december 2012

Besvarelse af spørgsmål 17 alm. del stillet af By- og Boligudvalget

den 15. november 2012 efter ønske fra Karina Adsbøl (DF).

ERHVERVS- OGVÆKSTMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål:

Ministrene bedes kommentere henvendelsen af 13/11-12 fra Frie Uaf-hængige Bygningssagkyndige og Energikonsulenter (FUBE), om de 3ministres notat om bygningssagkyndige og tilstandsrapporter, jf. BYBalm. del – bilag 13.
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.evm.dk

Svar:

Spørgsmålet er stillet til henholdsvis justitsministeren, ministeren for by,bolig og landdistrikter samt erhvervs- og vækstministeren. Jeg besvarerspørgsmålet på vegne af alle tre ministre.FUBE stiller i deres henvendelse ”Orientering til mødet den 13. novem-ber 2012” en række spørgsmål til den konkurrencemæssige situation ihuseftersynsordningen og reguleringen heraf.Spørgsmål om konkurrence, fastprisaftaler og eksklusivaftaler henhørerunder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som har oplyst mig følgende:”Markedet for huseftersyn – herunder formidling af tilstandsrapporter –er præget af relativt omfattende regulering, der påvirker markedets aktø-rer på forskellig vis. Denne regulering kan have konkurrencemæssigevirkninger.Konkurrenceretligt er fastprisaftaler ikke tilladt, med mindre der er taleom maksimalpriser, dog må virksomheder gerne fastsætte vejledendepriser.Eksklusivaftaler er som udgangspunkt ikke forbudt, men kan i visse situa-tioner begrænse konkurrencen.Både for formodede fastprisaftaler og for eksklusivaftaler gælder, at ennærmere vurdering vil bero på specifikke undersøgelser af aftalens karak-tér og markedsforholdene, herunder aftaleparternes markedsstyrke.Det er det uafhængige Konkurrenceråd, der træffer afgørelser i konkur-rencesager.”
2/4
For så vidt angår de af FUBE yderligere rejste spørgsmål og problemstil-linger vedr. bl.a. Erhvervsstyrelsens stikprøvekontrol, fordeling og regi-strering af bestillingerne af tilstandsrapporter, prisudviklingen for til-standsrapporter, tilstandsrapporternes kvalitet samt forsikringsselskaber-nes såkaldte skyggerapporter, som fremgår af de to bilag til ”Orienteringtil mødet den 13. november 2012”, skal jeg sammen med de to andre mi-nistre indledningsvist henvise til opfølgningen til By- og Boligudvalget afden 30. oktober 2012.Derudover har jeg, for så vidt angår stikprøvekontrollen om ejendoms-formidlerne overholder bestillerreglerne, følgende bemærkninger:Stikprøverne skulle belyse, hvorvidt ejendomsformidlerne overholder detmeget klare forbud i loven om, at mægleren ikke selv må bestille til-standsrapporter samt reglerne om, at han ikke må bringe konkrete byg-ningssagkyndige i forslag over for sælger. Det er alene den del af bestil-lerreglerne, som Erhvervsstyrelsen har undersøgt, hvilket der også ergjort tydeligt opmærksom på i opfølgningen.FUBE rejser i bilaget ”Pressemeddelelse af 9. november 2012” bl.a. kritikaf, hvordan bestillingerne fordeler sig på henholdsvis forsikringsselskabereller sælger/andre.Det forhold, at ejendomsformidlerne efter forudgående aftale med sælgerbestiller tilstandsrapporter via forsikringsselskaber, er i fuld overens-stemmelse med de gældende regler. Forsikringsselskaberne har betydeli-ge interesser i retvisende rapporter, idet det påhviler selskabet at dækkede eventuelle skjulte fejl og skader ved den solgte ejendom, som ikke ernævnt i tilstandsrapporten.I øvrigt skal jeg henvise til min besvarelse af By- og Boligudvalgetsspørgsmål 18 (alm. del).Ministeren for by, bolig og landdistrikter har for så vidt angår fordelingog registrering af bestillingerne af tilstandsrapporter, prisudviklingen fortilstandsrapporter samt tilstandsrapporternes kvalitet følgende bemærk-ninger:

”Statistiske

oplysninger vedrørende registreringen af bestillinger og for-delingen af de udarbejdede tilstandsrapporter efter den beskikkede byg-ningssagkyndiges virksomhedsforhold bygger på et udtræk fra HEWEB,som er et webbaseret indberetningssystem af de tilstandsrapporter, somde bygningssagkyndige udarbejder. HEWEB gemmer således alle de til-standsrapporter, der udarbejdes i en samlet database.De beskikkede bygningssagkyndige udfører deres virke enten som selv-stændige eller som ansatte i en virksomhed. Virksomhedernes egne for-hold, herunder eventuelle formelle og uformelle samarbejdsaftaler – ek-
3/4
sempelvis i form af franchiseaftaler eller underentreprise – registreresikke i HEWEB, idet beskikkelse som bygningssagkyndig er af personligkarakter. Det bemærkes i øvrigt, at hovedformålet med HEWEB er regi-strering af oplysninger om bygningernes tilstand i forbindelse med udar-bejdelse af tilstandsrapporter.For så vidt angår oplysning om bestilling af tilstandsrapporter, er der taleom oplysning, som afgives af sælger i sælgeroplysningsskema, og somefterfølgende indberettes i HEWEB af den beskikkede bygningssagkyn-dige, der udarbejder tilstandsrapport. Den nuværende formulering afspørgsmålet er resultat af et arbejde udført i regi af en bred sammensatreferencegruppe bestående af bl.a. repræsentanter for forbrugere og be-skikkede bygningssagkyndige.Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter drøfter jævnligt problemstil-linger vedrørende administration af ordningen i Følgegruppen for husef-tersynsordningen. Ministeriet vil derfor på næste møde i Følgegruppenfor huseftersynsordningen, som består af repræsentanter for 17 organisa-tioner, herunder FUBE, bl.a. drøfte den nuværende formulering afspørgsmålet vedrørende bestilling af tilstandsrapporter.Angående de af Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter i notatet af31. oktober 2012 anførte statistikker vedrørende bestilling af tilstandsrap-porter, herunder statistik vedrørende bestilling af tilstandsrapporter i denaf Erhvervs- og Vækstministeriet foretagne stikprøveundersøgelse af 12ejendomsmæglerforretninger, skal det bemærkes, at der er tale om enkvantitativ undersøgelse udført på baggrund af de oplysninger, som sæl-gere i de af undersøgelsen omfattede tilstandsrapporter har afgivet i deressælgeroplysningsskemaer, og som de beskikkede bygningssagkyndigeefterfølgende har indberettet i HEWEB.Angående spørgsmålet om prisudvikling for tilstandsrapporter skal Mini-steriet for By, Bolig og Landdistrikter henvise til det af ministeriet oply-ste i notat af 31. oktober 2012.Idet Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter bl.a. har det overordnedeansvar for tilstandsrapporternes kvalitet, har ministeriet noteret sig, atFUBE vurderer, at tilstandsrapporternes kvalitet er høj.”Justitsministeren har for så vidt angår de såkaldte skyggerapporter hosforsikringsselskaberne følgende bemærkninger:”For så vidt angår forsikringsselskabernes praksis med hensyn til anven-delse af supplerende oplysninger i forbindelse med fremsættelse af tilbudpå ejerskifteforsikringer i henhold til huseftersynsordningen kan Justits-ministeriet i det hele henholde sig til det, der fremgår af Erhvervs- ogVækstministeriets, Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikters og Ju-stitsministeriets opfølgning af 31. oktober 2012 på Folketingets By- og
4/4
Boligudvalgs beretning af 7. juni 2012 om bestilling af tilstandsrapporterog bygningssagkyndiges uvildighed.”