By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del
Offentligt
Folketingets By- og Boligudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. august 2013
SCM/ J.nr. 2013-5607
Under henvisning til Folketingets By- og Boligudvalgs brev af 26. juli2013 følger hermed social-, børne- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 120 (BYB Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra By- og Boligudvalget.
Spørgsmål nr. 120”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor det nu er Udbetaling Danmark ogikke kommunen, der står for udbetaling af boligstøtte, samt om ministerenfinder det hensigtsmæssigt, at det nu er lejeren, og ikke som tidligere bolig-selskabet, der skal meddele, at der er sket en huslejeændring. Såfremt mini-steren mener, at det ikke er hensigtsmæssigt, bedes ministeren oplyse,hvordan ministeren vil rette op på dette. Finder ministeren det derimod hen-sigtsmæssigt, bedes ministeren oplyse, hvordan det sikres, at lejerne – ikkemindst ældre samt ressourcesvage – gøres opmærksom på disse ændredeprocedurer, så det sikres, at alle modtager den korrekte boligstøtte.”
Svar:Administrationen af reglerne om boligydelse og boligsikring overgik den 1.marts 2013 til Udbetaling Danmark fra kommunerne som følge af lov nr. 26af 11.april 2012 om ændring af forskellige love som følge af etableringen afUdbetaling Danmark og ophævelse af lov om ændring af regler for statensudbetaling af refusion af kommunernes udgifter i henhold til den socialepensions- og bistandslovgivning m.v.(fordeling af myndighedsansvaret mel-lem kommunerne og Udbetaling Danmark m.v.).
2
Boligstøttemodtagere har efter boligstøtteloven pligt til at oplyse UdbetalingDanmark om alle forhold, der kan medføre nedsættelse af eller bortfald afboligstøtten, herunder huslejeændringer. Udgangspunktet er således, at deter boligstøttemodtageren, der selv skal oplyse om alle ændringer.Det fremgår endvidere af boligstøtteloven, at hvis ændringen vedrører ned-sættelse eller forhøjelse af lejen, kan omberegning af boligstøtte ske pågrundlag af oplysning herom fra udlejer. Hvis omberegningen foretages pågrundlag af oplysninger fra udlejer, skal Udbetaling Danmark samtidig oplyseboligstøttemodtageren om baggrunden for omberegningen.Reglerne om oplysningspligt i forhold til huslejeændringer mv. er ikke ændreti forbindelse med, at boligsikring og boligydelse er overgået til UdbetalingDanmark.Herudover skal det nævnes, at Udbetaling Danmark er omfattet af pligten tilat vejlede borgeren efter § 7 i forvaltningsloven. Udbetaling Danmark skalderfor vejlede borgeren om, hvilke oplysninger borgeren selv skal give.Som udgangspunkt mener jeg, at det er hensigtsmæssigt, at det er borge-ren, der har oplysningspligten. Det er borgeren, som modtager ydelsen, derkender alle de oplysninger, der bruges ved beregning af boligstøtte, og deter ofte den eneste mulighed, myndigheden har for få alle relevante oplysnin-ger.Jeg er enig i, at der skal tages hensyn til særlige grupper af borgere, somkan have svært ved at opfylde deres oplysningspligt. Derfor arbejdes derogså på at udvikle nye løsninger, som gør det muligt at genbruge oplysnin-ger mv. på tværs af sagsområder, fx et huslejeregister for almene boliger.Sådanne registerløsninger vil kunne reducere borgerens oplysningspligt.
Annette Vilhelmsen/ Bent Nielsen