By- og Boligudvalget 2012-13
BYB Alm.del
Offentligt
1264361_0001.png
1264361_0002.png
Dato:
25. juni 2013
By- og Boligudvalget
Ministeren for by, bolig og landdistrikters besvarelse af spørgsmål nr. 112 BYB, alm.landdistriktersdel. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Louise Schack Elholm (V)Spørgsmål nr. 112:Under henvisning til ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål G, H og I,bedes ministeren oplyse,hvor i henholdsvis aftalen mellem den daværenderegering, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre omstyrket indsats i ghettoområderneog anvendelsen af den almene boligsektors midler af 8. november2010 og tillægget af 12. november 2012 til denne aftale det fremgår, atder ikke er et forlig påområdet.Svar:Som jeg redegjorde for i min besvarelse af samrådsspørgsmål G, H og I, indgik den daværenderegering, Dansk Folkeparti og Radikale Venstrei 2010 en boligaftale om styrket indsats ighettoområderne og om anvendelsen af den almene boligsektors midler. I aftalen indgik et punkt 12om definition af ghettoområder.Radikale Venstre tog forbehold overfor denne definition og som en del af aftalen blev RadikaleVenstres bemærkninger til identifikation af ghettoområderne optaget som bilag til aftalen. Som enskonsekvens af forbeholdet blev implementeringen af boligaftalen delt i to lovforslag, nemligboligaftalenForslaget vedr. ghettokriterier – samt et forslag vedr. anvisning til ghettoområder - blev isolereti L 60,Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v. (Stop for anvisning tilghettoområder af visse persongrupper og identifikation af ghettoområder)RV stemte –ghettoområder).sammen med S og SF og EL - imod L 60, som alene blev vedtaget af V, K og DF.Den resterende del af aftalen, som havde fokus på den særlige indsats i de belbelastedeområder blev gennemført ved L 61,Forslag til lov om ændring af lov om almene boliger m.v.,lov om leje af almene boliger og lov om leje (Styrket indsats i ghettoområder og anvendelse afden almene boligsektors midler)midler).
Jeg går ud fra, at Venstre og DF dengang ville have kritiseret RV for at stemme imod L 60, hvis mandengang opfattede forslaget til ghettokriterier som en del af forliget.Den 12. november 2011 indgik regeringen, V, DF, LA og K aftale om fremrykning afLandsbyggefondens renoveringsr amme. Da renoveringsrammen er omfattet af boligaftalen fra 2010 errenoveringsramme.alle de daværende aftalepartier også med i denne aftale, ligesom det er tilfældet for aftalerne i 2012og 2013 om Landsbyggefonden.
Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dkhavn
Som det er sædvanligt på Christiansborg tilslutter en ny regering sig tidligere aftaler, såfremt bare ét afregeringspartierne har været med. Det gjorde regeringen også, hvilket blev nedfældet i aftalen. Mendet siger sig selv, at regeringen ikke forpligter sig mere end Radikale Venstre, da Radikale Venstresdeltagelse i aftalen jo er hele baggrunden for, at regeringen må tilslutte sig en gammel aftale. Såtilslutningen sker på de præmisser, som Radikale Venstre har aftalt, herunder altså at RadikaleVenstre står uden for aftalen vedr. ghettodefinitionen og derfor kunne stemme imod L 60 uden atbryde den indgåede aftale.
Med venlig hilsen
Carsten Hansen

2

af

2

Gammel Mønt 4 ¶ 1117 København K ¶ T +45 33 92 29 00 ¶ E [email protected] ¶ www.mbbl.dk