Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
BUU Alm.del
Offentligt
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Afdeling for Ungdoms- ogVoksenuddannelserFrederiksholms Kanal 261220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5302E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 229 (Alm. del):I brev af 23. maj 2013 har udvalget efter ønske fra Anni Matthiesen (V)stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 229:”a. Kan ministeren bekræfte, at elever mister deres retskrav om optagelsepå f.eks. gymnasiet, hvis eleven vælger at tage 10. klasse på f.eks. en ef-terskole uden her at tage FS10-prøven – også selvom eleven allerede harbestået 9. klasses afgangseksamen?b. Hvis ovenstående retskrav forsvinder ved at vælge 10. årgang udenFS10-prøve, hvad er så af begrundelse for at retskravet fjernes?c. Mener ministeren ikke, at f.eks. efterskoler, der tilbyder 10. årgangmed en anderledes og mere projektorienteret undervisning, som står målmed FS10, bør retsmæssigt ligestilles?d. Mener ministeren at det er rimeligt, at en elev mister retskravet, blotfordi man uddanner sig et ekstra år?e. Mener ministeren ikke, at det manglende retskrav kan gøre det vanske-ligere for elever, som tager 10. årgang uden FS10-prøve, at blive optagetpå en ungdomsuddannelse efterfølgende?”Svar:Ad a:Reglerne om retskrav på optagelse på de treårige gymnasiale uddannelsertil stx, hhx og htx fremgår af kapitel 2 (§§ 5-6) i bekendtgørelse nr. 174 af28. februar 2012. Det fremgår af § 5, at et retskrav forudsætter, at denpågældende ansøger dels er vurderet uddannelsesparat, dels opfylder enrække objektive betingelser, herunder at vedkommende har aflagt folke-skolens obligatoriske afgangsprøver efter 9. klasse. Der er ikke krav om,at eleven skal have opnået et bestemt resultat i afgangsprøverne.Betingelserne for at bevare et retskrav fra 9. klasse, hvis man fortsætter i10. klasse, fremgår af § 6, der lyder således:
12-06-2013
2”For en ansøger, som søger om optagelse efter 10. klasse på en folkesko-le, en ungdomsskole, en fri grundskole, en efterskole, en husholdnings-skole eller en håndarbejdsskole, er det ud over betingelserne i § 5, stk. 1og 2, tillige en betingelse for at have retskrav på optagelse, at ansøgeren i10. klasse har modtaget undervisning i dansk, engelsk og matematik ogherefter har aflagt enten folkeskolens afgangsprøver eller 10.-klasse-prøver i disse fag. En ansøger, der vælger at aflægge 10.-klasse-prøver idisse fag, skal for at have retskrav på optagelse aflægge både de mundtli-ge og de skriftlige prøver.”Som det fremgår, er det altså en betingelse for at bevare et retskrav fra 9.klasse, at den pågældende også aflægger prøve efter 10. klasse. Det gæl-der dog kun i fagene dansk, engelsk og matematik, og der er valgfrihedmellem folkeskolens afgangsprøve og 10.-klasse-prøven. Der er ikke kravom, at eleven skal have opnået et bestemt resultat i prøverne.Ad b:Kravet om prøveaflæggelse efter 10. klasse i de tre fag, der udgør de ob-ligatoriske fag i 10. klasse, har indgået i optagelsesbekendtgørelsen ligesiden gymnasiereformens start i 2005. Kravet ligger desuden i naturligforlængelse af det krav om obligatoriske afgangsprøver efter 9. klasse –og om obligatorisk aflæggelse af optagelsesprøve for ansøgere til gymna-siet, der ikke har aflagt disse – som siden er blevet indført med lov nr.577 af 9. juni 2006. Den efterfølgende prøveaflæggelse er en kulminationpå deltagelsen i undervisningen i 10. klasse.Ad c:Af de årsager, der er nævnt ovenfor under b, mener jeg ikke, at kravetom prøveaflæggelse i de tre fag efter 10. klasse bør ophæves.Kravene til, at en efterskole kan udbyde 10. klasse, fremgår af § 2, stk. 4,i bekendtgørelse af lov om folkehøjskoler, efterskoler, husholdningssko-ler og håndarbejdsskoler (frie kostskoler):”Undervisningen på 10. klassetrin kan tilbydes som 10. klasse. Tilbuddetskal stå mål med kravene til undervisningen i de obligatoriske fag, selv-valgt opgave, uddannelsesplan og vejledning i folkeskolelovens § 19 c,stk. 2, 3, 5 og 6. Skolen skal tilbyde prøver i de obligatoriske fag. Desu-den skal eleverne deltage i brobygning eller kombinationer af brobygningog ulønnet praktik med et uddannelsesperspektiv efter folkeskolelovens§ 19 c, stk. 4. Elever i 10. klasse kan indstille sig til prøver efter folkesko-lelovens § 19 f, hvis skolen tilbyder en undervisning i prøvefagene, derstår mål med undervisningen i folkeskolen.”Det er altså bl.a. et krav, at efterskolen tilbyder prøver i de tre fag.
3Ad d:Som det fremgår, mener jeg, at det er et rimeligt krav at stille, at man –for efter 10. klasse at opretholde det retskrav, man ville have haft, hvisman havde søgt om optagelse allerede fra 9. klasse – aflægger prøve i detre nævnte fag efter 10. klasse.Jeg skal understrege, at det forhold, at en ansøger ikke har retskrav, ikkebehøver at betyde, at ansøgeren ikke kan optages på uddannelsen. Detbetyder blot, at det er den gymnasiale institutions leder, der på baggrundaf en konkret, individuel vurdering tager stilling til optagelsesberettigel-sen.Ad e:At skulle optages på baggrund af en konkret, individuel vurdering er isagens natur generelt vanskeligere end på baggrund af retskrav, idet nog-le ansøgere uvægerlig vil blive valgt fra.Jeg lægger imidlertid vægt på, at elever, der passer deres 10. klasse og gårop til de foreskrevne prøver, og som bliver vurderet uddannelsesparatetil gymnasial uddannelse, må vurderes at have anvendt 10. klasse på enmåde, der gør dem godt rustet til deres videre uddannelse.
Med venlig hilsen
Christine Antorini