Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
BUU Alm.del
Offentligt
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Økonomi- ogKoncernafdelingFrederiksholms Kanal 251220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5567E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20-45-30-44
Svar på spørgsmål 224 (Alm. del):I brev af 23. maj 2013 har udvalget efter ønske fra Lars Dohn (EL) stillet migfølgende spørgsmål:Spørgsmål 224:”Ministeren bedes redegøre for, hvor mange ekstra midler (kroner og ører)kommunerne skal bruge på skoleområdet, i fald regeringens udspil til en fol-keskolereform gennemføres. Herunder ønskes en udregning for en kommune,der i dag giver eleverne et antal undervisningstimer svarende til minimums-timetallet, og en kommune, der i dag giver et antal undervisningstimer svaren-de til det vejledende timetal.”Svar:Der er med den netop indgåede Aftale om kommunernes økonomi for 2014skabt de rammer, der skal til, for at kommunerne kan realisere den reform affolkeskolen, der følger af Aftale om et fagligt løft af folkeskolen indgået den 7.juni 2013 mellem regeringen, Venstre og Dansk Folkeparti, jf. besvarelsen afspørgsmål 214 (Alm. del) den 14. juni 2013.En kommune, der i dag giver et timetal svarende til det vejledende timetal,dvs. 8.070 hele klokketimers undervisning fra børnehaveklasse til 9. klasse, vilskulle forøge det samlede timetal til fagopdelt undervisning med 420 klokke-timer og tilføre understøttende undervisning med, hvad der svarer til 2.114hele timer. Herved vil det samlede timetal fra børnehaveklassen til 9. klasseforøges med 2.534 klokketimer til i alt 10.604 klokketimer. Det svarer til entimeforøgelse på 31 pct.En kommune, der i dag giver et timetal svarende til minimumstimetallet, dvs.7.560 hele undervisningstimer fra børnehaveklasse til 9. klasse, vil skulle for-øge det samlede timetal til fagopdelt undervisning med 930 timer og tilføreunderstøttende undervisning med, hvad der svarer til 2.114 hele timer. Hervedvil det samlede timetal fra børnehaveklassen til 9. klasse blive forøget med3.044 timer til i alt 10.604 timer. Det svarer til en timeforøgelse på 40 pct.
20-06-2013
2Der findes ikke en kommune, der har valgt at give alle elever et timetal, dersvarer til minimumstimetallene, og heller ikke en kommune, der har valgt atgive eleverne på de enkelte klassetrin et timetal, der svarer til det vejledendetimetal. Som samlet gennemsnit ligger timetildelingen omkring det vejledendetimetal, men den gennemsnitlige timetildeling i de enkelte kommuner varierer.Omkostningerne for den enkelte kommune ved at realisere det øgede timetalvil afhænge af en række forhold, herunder den samlet set manglende timetilde-ling i kommunens skoler, antallet af elever, skolestruktur og klasseinddeling,demografiske forhold mv. Regeringen er og har været opmærksom på, atkommunerne har forskelligt udgangspunkt for at realisere den længere skole-dag.De enkelte kommuners økonomiske udfordringer ved at realisere den forlæn-gede skoledag har som følge heraf været drøftet i forbindelse med kommune-forhandlingerne. Det følger således af Aftale om kommunernes økonomi for2014, at der i en overgangsperiode frem til 2017 vil ske et ekstraordinært løftaf kommunernes bloktilskud på i alt 1,8 mia. kr. i lyset af de omstillingsudfor-dringer, som kommunerne står over for lokalt.
Med venlig hilsen
Christine Antorini