Børne- og Undervisningsudvalget 2012-13
BUU Alm.del
Offentligt
1222917_0001.png
1222917_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
DepartementetFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547E-mail [email protected]www.uvm.dkCVR nr. 20453044
Svar på spørgsmål 155 (Alm. del):I brev af 20. februar 2013 har udvalget efter ønske fra Marie Krarup(DF) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål:”Hvordan har fagkonsulenternes rolle udviklet sig? Er fagkonsulenterneblevet styrket eller svækket? ”Svar:I det jeg forudsætter, at spørgsmålet retter sig mod fagkonsulenter igymnasiet kan jeg oplyse følgende:Det gymnasiale fagkonsulentkorps er delt op i tre grupper, som afspejlerde forskellige typer af uddannelsesinstitutioner og uddannelser:1. Fagkonsulenter for de almengymnasiale uddannelser stx og hf2. Fagkonsulenter for hhx3. Fagkonsulenter for htxNogle af fagkonsulenterne går på tværs af de tre grupper, fx fagkonsu-lenten i tysk og fagkonsulenten i samfundsfag. Andre fag er så store ogprofilskabende, så hver uddannelse har sin egen fagkonsulent - fx fag-konsulenterne i dansk, fagkonsulenterne i matematik og fagkonsulenter-ne i fysik.En del fagkonsulenter er kun fagkonsulenter for ét fag, fx matematikeller kemi. Andre er fagkonsulenter for beslægtede fag, fx billedkunst/design eller græsk/latin/oldtidskundskab. Meget små fag som fxdans, retorik og russisk har fagkonsulenter, som samtidig primært er fag-konsulenter for andre fag. Fagene er for små til at bære en selvstændigfagkonsulentstilling, men bestræbelsen er, at disse små fag passes af fag-konsulenter med beslægtede kompetencer.
07-03-2013
2I de fleste tilfælde har fagkonsulenten hovedfag i det fag, som den på-gældende er fagkonsulent i, men i nogle tilfælde er der også tale om side-fag.Fagkonsulenterne har ved udnævnelsen til fagkonsulenter et længereforløb som gymnasielærer bag sig, hvor de har kvalificeret sig yderligere,og dette kan i konkrete tilfælde være afgørende for ansættelsesudvalgetsvalg.Der findes også en mindre gruppe fagkonsulenter for de erhvervsfagligeuddannelser samt for folkeskolen.Vedrørende dit spørgsmål om fagkonsulenterne er blevet styrket ellersvækket vil jeg pointere, at den økonomiske situation i Danmark nød-vendiggør, at også staten underlægges en række sparekrav. Alligevel erministeriets årsværk anvendt til fagkonsulenter i de gymnasiale uddannel-ser blevet reduceret mindre end ministeriets øvrige medarbejdergruppe ide senere år.
Med venlig hilsen
Christine Antorini