Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1197019_0001.png
1197019_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 21. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 67 (BEU alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål nr. 67:

17. december 2012Sagsnr. 2012-10521
”I forlængelse af samråd om Pihl & Søn, jf. BEU - alm. del samrådsspørgsmålD, bedes ministeren oplyse, om statslige virksomheder skal overholde ILO-konventionen om løn- og arbejdsforhold m.v. for udstationerede medarbejdere?”

Endeligt svar:

Statslige myndigheder er forpligtet til at bruge arbejdsklausuler i offentlige kon-trakter, på bygge- og anlægsområdet dog kun ved større opgaver. Det fremgår afBeskæftigelsesministeriets cirkulærer fra 1966 og 1990 om brug af arbejdsklausu-ler, som gennemfører ILO konvention nr. 94 om brug af arbejdsklausuler i offentli-ge kontrakter. .Kravet om arbejdsklausuler gælder uanset, om der benyttes danske eller udenland-ske lønmodtagere til udførelse af opgaven.Af cirkulærerne fremgår endvidere, at det påhviler hvert ministerium at træffe be-stemmelse om, i hvilket omfang og på hvilken måde konventionen skal anvendespå kontrakter, der indgås af andre end centrale myndigheder, herunder statsligevirksomheder.I forbindelse med finanslovsaftalen for 2013 har regeringen og Enhedslisten indgå-et en aftale om en række initiativer mod social dumping. Et element i aftalen er atfremme brugen af arbejdsklausuler.For statslige myndigheder og virksomheder betyder aftalen følgende:Regeringen og Enhedslisten er enige om at fjerne den nuværende tærskel-værdi på ca. 37,5 mio. kr. for brug af arbejdsklausuler for de statslige byg-ge- og anlægsopgaver, der i dag er omfattet af krav om arbejdsklausuler.Dermed skal alle statslige myndigheder benytte arbejdsklausuler ved alleudbud på bygge- og anlægsområdet, og ikke som nu kun ved opgaver overtærskelværdien.Regeringen og Enhedslisten er endvidere enige om at sikre øget brug af ar-bejdsklausuler i andre typer offentlige udbud. Fremover skal statslige or-dregivere (herunder selskaber, som fuldt ud er ejet af statslige myndighe-
der og ikke er i konkurrence) benytte arbejdsklausuler ved alle offentligeudbud af bygge- og anlægsprojekter.Regeringen og Enhedslisten er enige om, at det eksisterende regelsæt om arbejds-klausuler skal gøres mere gennemskueligt og tilgængeligt, så det bliver lettere athåndhæve og kontrollere, hvorvidt der benyttes arbejdsklausuler. Herudover skalder udarbejdes standardiserede skabeloner til de offentlige myndigheder.Mit korte svar er derfor, at fremover skal statslige ordregivere (herunder selskaber,som fuldt ud er ejet af statslige myndigheder og ikke er i konkurrence) overholdeILO-konventionen om løn- og arbejdsforhold m.v. ved bygge- og anlægsprojekter.Det gælder uanset, om der er tale om danske eller udstationerede medarbejdere.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2