Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1188871_0001.png
1188871_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
3. december 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 6. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 55 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) Liselott Blixt (DF).
J.nr. 20120239929/2012-9680

Spørgsmål nr. 55:

” Hvordan vil ministeren sikre, at brandmænd ikke bliver udsat for den kræftrisiko,der er ved at passe deres job?”

Endeligt svar:

Som nævnt i min besvarelse af spørgsmål nr. 38 og 54 er det for mig helt grund-læggende, at alle der går på arbejde i Danmark har ret til et sundt og sikkert ar-bejdsmiljø. Man skal selvfølgelig ikke blive syg af at passe sit arbejde.Jeg har hørt Arbejdstilsynet, som oplyser følgende:”Under brand udvikles der mange forskellige sundhedsskadelige gasser og partik-ler, hvoraf nogle er kræftfremkaldende.Derfor er det også helt centralt, at brandmænd under brandindsats bruger personli-ge værnemidler, der beskytter effektivt mod kræftfremkaldende røggasser og par-tikler, og at der efter brandindsat benyttes effektive hygiejneforanstaltninger.Efter arbejdsmiljølovgivningen er det arbejdsgiverens ansvar, at alle ansatte har etsikkert og sundt arbejdsmiljø. Arbejdet skal i alle led planlægges og tilrettelæggessåledes, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, ogunødig påvirkning fra stoffer og materialer skal undgås. Det indebærer også, at ar-bejdsgiveren både skal stille personlige værnemidler til rådighed, som effektivt be-skytter de ansatte, og sikre at der føres tilsyn med, at de anvendes efter reglerne.Ligeledes er det arbejdsgiverens ansvar, at der gennemføres de nødvendige effekti-ve hygiejneforanstaltninger efter en brandindsats.Når brandfolk kan udsættes for røg og forbrændingsgasser i forbindelse medbrandslukning, skal arbejdsgiveren supplere sin arbejdspladsvurdering med en sær-lig kemisk arbejdspladsvurdering, hvor blandt andet stoffernes farlige egenskabersamt de forebyggende foranstaltninger skal vurderes. Det gælder fx også risikoenfor at blive udsat for asbeststøv.
Der er anledning til at sætte fokus på arbejdsgivers pligt til at følge reglerne og sik-re en effektiv forebyggelse under og efter brandslukning.Arbejdstilsynet vil revidere sit vejlednings- og tilsynsmateriale, så det for virksom-heder i brand- og redningsbranchen fremover fremgår klart, hvordan virksomhe-derne kan sikre, at brandfolk under og efter indsats beskyttes mod udsættelse forsundhedsskadelig røg og partikler. Det gælder især arbejdsgiverens pligt til at ud-arbejde en særlig kemisk arbejdspladsvurdering – og herudfra planlægge og tilret-telægge arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt – samt arbejds-giverens pligt til at føre effektivt tilsyn med, at arbejdet også udføres efter reglerne.Arbejdstilsynet vil desuden sætte øget fokus på problemstillingen i forbindelse medtilsyn med virksomheder i brand- og redningsbranchen.Arbejdsmarkedets parter har i øvrigt udarbejdet en række vejledninger om beskyt-telsesforanstaltninger ved brand og redningsarbejde, herunder en vejledning fra2012 om personligt beskyttelsesudstyr til brug ved brand og redningsindsatser.”Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af spørgsmål 54 fra Beskæftigelsesud-valget.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2