Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1188866_0001.png
1188866_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
3. december 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 6. november 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 54 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) Liselott Blixt (DF).

Spørgsmål nr. 54:

J.nr. 20120239929/2012-9680
”Af Avisen.dks artikel: "Job-fare! Brandmænd får uhelbredelig kræft" af 2. no-vember 2012 fremgår, at den nye forskning om overdødelighed blandt brandmændstammer fra International Agency for Research on Cancer (IARC), derer en del af Verdenssundhedsorganisationen (WHO). Vil ministeren tage initiativtil, at alle brandmænd kan få et sundhedstjek i forhold til deres risiko forkræft? Vil ministeren sikre, at der sættes en undersøgelse i gang vedr. brandmændskræftrisiko?”

Endeligt svar:

For mig er det helt grundlæggende, at alle, der går på arbejde i Danmark, har ret tilet sundt og sikkert arbejdsmiljø. Man skal selvfølgelig ikke blive syg af at passe sitarbejde.Jeg vil stærkt opfordre alle brandmænd, som har symptomer på eller mistanke omen kræftsygdom, til at gå til deres praktiserende læge. Viser det sig, at der er taleom en kræftsygdom, og er der mistanke om, at kræftsygdommen kan være arbejds-betinget, skal lægen anmelde det til Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen medhenblik på en arbejdsskadeerstatning.Vedrørende spørgsmålet om undersøgelse af brandmænds kræftrisiko har jeg bedtArbejdstilsynet om en udtalelse. Arbejdstilsynet oplyser følgende:”Danske brandfolk har de seneste år indgået i to undersøgelser om arbejdsbetingetkræft offentliggjort inden for de sidste 10 år.Kræftens Bekæmpelse udgav i 2003, efter anmodning af Arbejdstilsynet, en rap-port om kræftsygelighed blandt danske lønmodtagere (1970-97). Undersøgelsen vi-ste ikke en entydig, generel overhyppighed af kræft for branchen "brandvæsen ogredningsfolk", men viste, at ansatte i branchen havde en øget hyppighed af kræft isvælg og skjoldbruskkirtel blandt mænd, og for kræft i spytkirtel blandt kvinder.Der er også offentliggjort en nordisk undersøgelse fra 2009, om erhverv og kræftfor 15 millioner beskæftigede i de fem nordiske lande. Denne undersøgelse viste enøget kræftrisiko i gruppen ”Public safety and protection workers”, som omfatterbrandfolk, politi, toldere og vagtfolk. Blandt mænd i denne jobgruppe ses øget risi-
ko for ni forskellige kræftformer herunder skjoldbruskkirtelkræft, blærekræft, ogprostatakræft.IARC, som der henvises til i spørgsmålet, vurderede i 2010 arbejdet som brand-mand som ”muligt kræftfremkaldende”. IARC refererer til 42 undersøgelser, menkunne på baggrund heraf ikke angive nogen entydig kræftform. Ud af de 42 under-søgelser viser nogle af de sidst publicerede undersøgelser en vis overhyppighed fortestikelkræft, prostatakræft og lymfekræft.Arbejdstilsynet vurderer, at undersøgelserne på området ikke giver et entydigt bil-lede, men at arbejdet som brandmand kan være forbundet med øget risiko forkræft. Det ligger fast, at mange forskellige sundhedsskadelige gasser og partiklerudvikles under brand, hvoraf nogle er kræftfremkaldende. Det er på den baggrund,at arbejdsgiveren efter arbejdsmiljøreglerne blandt andet har pligt til både at stillepersonlige værnemidler til rådighed, som effektivt beskytter de ansatte, og til at fø-re tilsyn med, at de anvendes efter reglerne.Da IARC´s gennemgang fra 2010 afspejler den nyeste forskning på området, vur-deres det umiddelbart, at yderligere undersøgelser på nuværende tidspunkt ikke vilbidrage med væsentlig ny viden."Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af Beskæftigelsesudvalgets spørgsmål38 og 55.Endelig kan jeg oplyse, at jeg har bedt Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsenom en redegørelse, fordi der den seneste tid er sat spørgsmålstegn ved, om Ar-bejdstilsynet har vejledt og informeret i tilstrækkeligt omfang i takt med, at der erkommet ny viden på området. Derudover skal vi have undersøgt, om Arbejdsska-destyrelsen i behandlingen af eventuelle sager har taget højde for den senest til-gængelige viden på området.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2