Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1287858_0001.png
1287858_0002.png
1287858_0003.png
1287858_0004.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
27. september 20132013-2654
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 5. august 2013 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 717:

Vil ministeren oplyse status for Femern A/S’ arbejde med at konkretisere denmodel for sociale klausuler, som blev bebudet i svar på TRU alm. del – spm.1063 (2011-12), samt status for drøftelserne med arbejdsmarkedets parter des-angående.

Svar:

Idet jeg henviser til min foreløbige besvarelse af 2. september 2013, har Fe-mern A/S oplyst mig følgende:”Femern A/S har indarbejdet eksplicitte klausuler om løn- og arbejdsvilkårgældende for henholdsvis arbejde i Danmark og Tyskland i selskabets anlægs-kontrakter. Selskabet har desuden indarbejdet en klausul med krav om etable-ring af elev- og praktikpladser. Nedenfor redegøres for klausulernes nærmereindhold.Danmark:I Danmark aftales løn- og arbejdsvilkår mellem arbejdsmarkedets parter, menreguleres også bl.a. af EU's regler om arbejdskraftens fri bevægelighed, EU’sudbudsregler, reglerne for udstationering af arbejdskraft i EU’s udstatione-ringsdirektiv samt retspraksis. Ydermere har Danmark forpligtelser til at over-holde retningslinjerne om offentlige kontrakter i ILO-regi, jf. ILO-konvention94 om bl.a. arbejdsklausuler.Selskabet vil som led i udbudsprocessen sørge for, at de bydende entreprenør-konsortier opnår den fornødne viden om det danske arbejdsmarkedssystem. Iden kommende dialog med konsortierne vil selskabet derfor aktivt og bl.a. isamarbejde med arbejdsmarkedets parter forklare, hvorledes det danske ar-bejdsmarkedssystem fungerer.I selskabets klausul om løn- og arbejdsvilkår på dansk område er der med hen-visning til ovenstående dansk og international lovregulering anført følgendeminimumskrav (der afhænger af det pågældende fagområde) til løn- og ar-bejdsvilkår for de ansatte:
MinimumslønniveauDansk lovgivning om arbejdstidLøntillæg for så vidt angår arbejde, der er sammenfaldende med offentligefridageOvertidsbetaling, jf. anerkendte niveauerFeriebetaling til en anerkendt og uafhængig institution i arbejdstagers hjem-landPensionsbetaling til en anerkendt og uafhængig institution i arbejdstagershjemlandKompensation for rejseudgifter, ophold og måltiderI selskabets klausul henvises i denne forbindelse til de mest repræsentative ognormative kollektive overenskomster på det danske arbejdsmarked. Af klausu-len om løn- og arbejdsvilkår på dansk territorium fremgår således, at entrepre-nøren skal overholde gældende dansk lovgivning, herunder lovgivning, derimplementerer relevant EU-regulering som eksempelvis EU´s udstationerings-direktiv. Minimumslønniveauet svarer til den øjeblikkelige grundtimetakst ihenhold til den danske overenskomst for bygge- og anlægsområdet.Det fremgår endvidere af klausulen, at det er hovedentreprenørens forpligtelseat sørge for, at dennes underentreprenører på ethvert niveau overholder allekrav, som selskabet har opstillet, sådan som de er gældende for hovedentrepre-nøren selv. Ydermere har entreprenørerne en fast forpligtelse til løbende atoplyse selskabet om den specifikke karakter og sammensætning af arbejdsstyr-ken samt bekræfte, at de kontraktmæssige og lovgivningsmæssige krav vedrø-rende løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt.Femern A/S vil i tilfælde af problemer kunne stille krav om yderligere doku-mentation, samt kræve en hurtig planlægningsindsats med henblik på at få alleforhold bragt i overensstemmelse med lovgivningen og de kontraktuelle krav.Samtidig kan selskabet pålægge hovedentreprenøren at bringe uoverensstem-melser i orden med det samme.Selskabet vil således holde skarpt øje med, at hovedentreprenøren og dennesunderentreprenører overholder de af selskabet fastsatte krav til løn- og ar-bejdsvilkår på Femern Bælt-projektet. Hvis der opstår uenighed mellem par-terne om løn- og arbejdsvilkår, håndteres denne i det danske arbejdsmarkeds-system.Endelig fremgår det af selskabets klausul om løn- og arbejdsvilkår i Danmark,at entreprenøren bærer den økonomiske risiko for alle arbejdskonflikter, her-under i relation til de pågældende underentreprenører. Dette er en meget seri-øs kontraktuel forpligtelse for entreprenørerne.Tyskland:Kravene om løn- og arbejdsvilkår på tysk område følger direkte af tysk lovgiv-ning. For nogle sektorer, herunder bygge- og anlægssektoren, fastsættes detved lov, at minimumsbestemmelserne i de relevante overenskomster skal over-holdes uanset pågældende arbejdskrafts nationalitet.
Side 2/4
Selskabets løn- og arbejdsvilkårsklausul for arbejder på tysk territorium i for-bindelse med Femern Bælt-projektet er derfor af en anden karakter end denklausul, der vedrører den del af projektet, der finder sted på dansk territorium.Af klausulen om løn- og arbejdsvilkår på tysk territorium fremgår således, atentreprenøren skal overholde gældende tysk lovgivning, herunder lovgivning,der implementerer relevant EU-regulering som eksempelvis EU’s udstatione-ringsdirektiv. I denne forbindelse slås det fast, at det er hovedentreprenørensforpligtelse at identificere og overholde de krav, som er fastsat i tysk lovgivning,herunder ajourføre egen viden og forpligtelser desangående.Det fremgår også af klausulen, at det er hovedentreprenørens forpligtelse atsørge for, at dennes underentreprenører på ethvert tidspunkt overholder tysklovgivning samt EU’s regler. Ydermere har entreprenørerne en fast forpligtelsetil løbende at oplyse bygherre om den specifikke karakter og sammensætning afarbejdsstyrken samt bekræfte, at kravene i tysk lovgivning vedrørende løn- ogarbejdsvilkår er blevet overholdt.Femern A/S vil i tilfælde af problemer kunne stille krav om yderligere doku-mentation, samt kræve en hurtig planlægningsindsats med henblik på at få alleforhold bragt i overensstemmelse med lovgivningen og de kontraktuelle krav.Samtidig kan selskabet pålægge hovedentreprenøren at bringe uoverensstem-melser i orden med det samme.Selskabet vil således holde skarpt øje med, at entreprenørerne overholder de afselskabet fastsatte krav til løn- og arbejdsvilkår på Femern Bælt-projektet. Så-fremt der sker en overtrædelse, vil det i Tyskland være retssystemet, der brin-ges i anvendelse, idet der er tale om en mulig overtrædelse af tysk lovgivning,og de sanktionsbestemmelser der gælder for at overtræde tysk lov vil være gæl-dende.Endelig fremgår det af selskabets klausul om løn- og arbejdsvilkår i Tyskland,at entreprenøren bærer den økonomiske risiko for alle arbejdskonflikter, her-under i relation til alle underentreprenører. Dette er også i Tyskland en seriøskontraktuel forpligtelse for entreprenørerne.Elever:Femern A/S vil i kontrakterne stille krav om elev- og praktikpladser. Der blivertale om specifikke krav på alle de områder, hvor der med rimelighed kan an-sættes elever. Det er selskabets forventning, at der i Femern Bælt-projektetsbyggeperiode på ca. 6½ år kan ansættes elever svarende til op til 500 mandår ialt.Femern A/S har opsat klare og entydige krav til entreprenørerne om en løben-de månedlig afrapportering, samt en årlig meget grundig afrapportering af,hvorledes elevkravene er opfyldt. Samtidig skal entreprenørerne til enhver tidkunne dokumentere, at de opfylder de opstillede krav til ansættelse af elever.
Side 3/4
Byggeriets entreprenører bliver forpligtet til at udvikle programmer for ansæt-telse og arbejdsvilkår for elever. Selskabet skal efterfølgende godkende disseprogrammer. Entreprenørerne skal således komme med forslag til, hvordan devil opfylde uddannelsesforpligtelserne samt detaljeret redegøre for, hvor mangeelever, det (både i forhold til de konkrete opgaver og set over tid) vil være rele-vant at beskæftige.Eventuelle fejl eller manglende opfyldelse af planer for ansættelse og vilkår forelever skal umiddelbart meddeles Femern A/S inklusive en redegørelse for,hvorledes sådanne fejl eller manglende opfyldelse bliver håndteret.Såfremt en entreprenør ikke – trods krav fra Femern A/S – opfylder sine kon-traktuelle forpligtelser om ansættelse af elever, vil selskabet gribe hurtigt ind ogkræve de pågældende elever ansat, og om fornødent tilbageholde betalinger tilpågældende entreprenør.Hertil kommer, at hvis entreprenøren ikke beskæftiger det aftalte antal elever,og det er muligt at skaffe disse elever på arbejdsmarkedet, så vil Femern A/Stage skridt til at de manglende elevpladser hos de pågældende entreprenøreroprettes.Femern A/S vil derudoveri samarbejde med arbejdsmarkedets parter ogrelevante myndighedersikre, at entreprenørerne får et tilstrækkeligt kend-skab til både de danske og de tyske forhold vedrørende uddannelses- og ar-bejdsmarkedssystemerne. Det er målsætningen, at ingen entreprenører måvære i tvivl om kravene og mulighederne. Selskabet er samtidig i dialog meduddannelsessektoren for at forberede indsatsen, så den enkelte elev får detbedst mulige uddannelsesforløb.”
Side 4/4
Medvenlighilsen
Pia Olsen Dyhr