Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1287857_0001.png
1287857_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
27. september 20132013-2657
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 5. august 2013 stillet mig følgende spørgsmål(TRU alm. del), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønskefra Henning Hyllested (EL).

Spørgsmål nr. 716:

I forbindelse med det kommende udbud af arbejdet med at etablere FemernBælt-forbindelsen, vil ministeren da sikre, at Femern A/S stiller krav om kæde-ansvar i udbudsmaterialet – således at arbejdsklausuler (i henhold til ILO-konvention 94) og sociale klausuler (krav om etablering af et vist antal lærepla-der) bliver gældende for såvel hovedentreprenør(er) som underentreprenørerog således, at hovedentreprenøren også kan gøres ansvarlig for overholdelse afdiverse klausuler hos underentreprenørerne.

Svar:

Idet jeg henviser til min foreløbige besvarelse af 2. september 2013, har Fe-mern A/S oplyst mig følgende:”Femern A/S er en samfundsansvarlig virksomhed og ønsker i høj grad at op-træde som sådan. Derfor lægger selskabet vægt på, at byggeriet af den kom-mende Femern Bælt-forbindelse kommer til at foregå under ordnede forhold,som afspejler selskabets fokus på ansvarlighed, åbenhed og respekt.Som offentligt ejet selskab har Femern A/S pligt til at tænke økonomisk og sik-re sig de bedst mulige aftaler med entreprenørerne. Men det vil ikke ske ved atslække på kravene. Kravene vil være høje og ens for alle entreprenører – ikkekun fordi det er selskabets ansvar her og nu, men også fordi ordentlige arbejds-forhold i sidste ende forbedrer mulighederne for en hurtig og effektiv anlægs-periode.Derfor har Femern A/S i selskabets anlægskontrakter indarbejdet specifikkeminimumskrav om ordnede løn- og arbejdsvilkår på byggepladserne i Danmarkog Tyskland. Krav om løn- og arbejdsforhold tager udgangspunkt i ILO konven-tion nr. 94, EU’s regler og Statstraktaten om en fast forbindelse over FemernBælt. Hertil kommer et krav til entreprenørerne om at etablere et vist antalelev- og praktikpladser.
En del af arbejdet i forbindelse med Femern Bælt-forbindelsen forventes atkomme til at foregå på produktionssteder uden for Danmark og Tyskland. Detkunne eksempelvis være produktion af specialdesignede stålkonstruktioner.For sådanne arbejder gælder, at alle entreprenører og underentreprenører,uanset hvor i verden de udfører deres arbejde, lever op til principperne i FN’sGlobal Compact. Global Compact består af 10 principper for virksomhedernessamfundsansvar, der bl.a. omfatter menneskerettigheder, arbejdstagerret-tigheder, miljøbeskyttelse og antikorruption.Selskabets grundlæggende præmis er, at det er hovedentreprenørens forpligtel-se at sørge for, at dennes underentreprenører på ethvert tidspunkt overholderde krav, som Femern A/S har opstillet. Hovedentreprenørerne vil løbende skul-le dokumentere over for selskabet, at de kontraktmæssige og lovgivningsmæs-sige krav er overholdt – både hos hovedentreprenøren selv og dennes underle-verandører.For at sikre at hovedentreprenørerne er i stand til at monitorere deres under-entreprenører og rapportere tilfredsstillende herom til Femern A/S, stiller sel-skabet også som krav i kontrakterne, at entreprenørerne skal have implemente-ret ledelses- og informationssystemer af høj kvalitet i deres organisation. Fe-mern A/S skal godkende disse systemer.Femern A/S vil altid kunne stille krav om yderligere dokumentation samt kræ-ve en hurtig planlægningsindsats med henblik på at få alle forhold bragt i over-ensstemmelse med lovgivningen og de kontraktuelle krav. Samtidig kan selska-bet pålægge hovedentreprenøren at bringe uoverensstemmelser i orden meddet samme.Derudover vil selskabet foretage risikobaserede stikprøvekontroller hos udvalg-te entreprenører og leverandører. I risikoanalysen vil blandt andet indgå enrisikoprofil af det land, hvori arbejdet udføres, idet det er veldokumenteret, atder i visse lande er større problemer end i andre lande i forhold til at overholdede principper, som er indeholdt i UN Global Compact.Femern A/S vil reagere omgående, såfremt selskabet skulle blive gjort bekendtmed kritisable forhold og direkte kan spore arbejdet tilbage til en given leve-randør. I henhold til udbudsmaterialet vil det endvidere være muligt at tilbage-holde betaling til en entreprenør i tilfælde af, at denne – af årsager som entre-prenøren selv er herre over – ikke lever op til selskabets krav.”
Side 2/2
Medvenlighilsen
Pia Olsen Dyhr