Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1287641_0001.png
1287641_0002.png
MINISTEREN
BeskæftigelsesudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
8. oktober 20132013-3276
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 12. september 2013 stillet mig følgendespørgsmål (BEU alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål nr. 487:

I forlængelse af Beskæftigelsesudvalgets studietur til Lolland-Falster den 14.-15. august 2013 mhp. besigtigelse af Femern Bælt projektet bedes ministerenoplyse, hvordan det vil blive sikret, at arbejdsmarkedets parter får adgang tilbyggeplads/CAMP, så det kan overvåges, at aftaler, overenskomster og ILO-konventioner overholdes?

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Femern A/S. Selskabet oplyser følgende, somjeg vil henholde mig til:”Det er væsentligt for Femern A/S, at byggeriet af den faste forbindelse kom-mer til at foregå i god og fornuftig sammenhæng med det danske og tyske ar-bejdsmarkedssystem og de aftaler og regler, som gælder for arbejdsmarkedetsparter. Selskabet vil således i videst muligt omfang søge at sikre, at arbejds-markedets parter har de fornødne muligheder for at varetage deres respektiveopgaver, heriblandt også på Femern A/S’ byggepladser og i campen.Byggepladser og camp tilhører således i udgangspunktet Femern A/S. Ved an-lægsstart overdrages områderne til entreprenøren. Hermed overdrages ogsåretten og pligten til at sikre, at alle aftaler, lovgivning og konventioner overhol-des i områderne. Formålet er at placere ansvaret herfor helt og udelt hos énenkelt part – entreprenøren. Denne model giver de bedste forudsætninger for,at Femern A/S som bygherre kan kontrollere, at entreprenøren lever op til allekontraktuelle krav.Idet entreprenøren således står til ansvar for forholdene på byggepladserne og icampen, skal han også have mulighed for at styre disse forhold. Derfor er detop til entreprenøren at bestemme, hvem der har adgang til hvilke områder oghvornår.Femern A/S vil imidlertid via anlægskontrakterne sikre sig, at selskabet harubegrænset adgang i forbindelse med sine opgaver og rettigheder som beskre-
vet i kontrakten, herunder det løbende tilsyn. Dermed har Femern A/S ogsåubegrænset ret til at auditere og inspicere forholdene på områderne, og til atgribe ind, såfremt disse ikke er i fuld overensstemmelse med kontraktens krav.Såfremt entreprenøren ikke selv i specifikke og relevante situationer vil give defaglige organisationer adgang til byggepladser eller camp, vil de i nødvendigtomfang kunne få adgang via Femern A/S og ledsaget af selskabets repræsen-tanter.Femern A/S har i udbudsmaterialet indarbejdet specifikke krav om ordnedeløn- og arbejdsvilkår på byggepladserne i Danmark og Tyskland, samt et kravtil entreprenørerne om at etablere et vist antal elev- og praktikpladser. Til dissekrav har selskabet endvidere knyttet en udførlig model for monitorering ogkontrol, som er beskrevet nærmere i besvarelserne af TRU spørgsmål 716-720(alm. del).”
Side 2/2
Medvenlighilsen
Pia Olsen Dyhr