Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Arbejdsmarkedsudvalget har i brev af 26. oktober 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 48 (AMU alm. del), som hermed besvares.
1. november 2012J.nr. 2012-0017311
”Ministeren bedes redegøre for, hvorfor det lovforslag om akutjob, som forventesfremsat tirsdag den 30. oktober 2012, ønskes hastebehandlet i Folketingetog herunder for, hvorfor 2. behandling og 3. behandling af lovforslaget ønskesforetaget på samme dag, tirsdag den 6. november 2012. Ministeren bedesherunder redegøre for, hvornår lovforslaget forventes at skulle træde i kraft, frahvornår det forventes at have virkning samt begrundelsen for disse to datoer.”
Overgangen til den vedtagne dagpengereform, herunder den 2-årige dagpengeperi-ode og den midlertidige periodeforlængelse med FL12, samt de svage konjunktu-rer, betyder, at der i 1. halvår 2013 er risiko for et relativt højt udfald af dagpenge-systemet.Det indebærer en særskilt udfordring, som regeringen og arbejdsgivere i den priva-te og offentlige sektor er trådt sammen for at løse. Det skal ses i sammenhængmed en fælles interesse i at opretholde beskæftigelsen og gøre en særlig indsats forat modvirke lediges udfald af dagpengesystemet.I forlængelse af akutpakken er det aftalt at iværksætte en helt ekstraordinær, mid-lertidig og massiv indsats frem til 1. juli 2013 for at understøtte gode jobmulighe-der for de ledige, der er i risiko for at opbruge eller opbruger deres samlede dag-pengeret.Arbejdsgiverrepræsentanter i den private sektor (DA) og den offentlige sektor (KL,Danske Regioner og Finansministeriet) er enige om at arbejde for at tilvejebringe etantal ledige akutjob frem til 1. juli 2013, målrettet dagpengemodtagere, der er i ri-siko for at opbruge eller opbruger dagpengeretten.Det vurderes, at i alt 20.000 ledige i perioden oktober 2012 til april 2013 vil kom-me ind i målgruppen for indsatsen, hvoraf hovedparten er i risiko for at opbrugedagpengeretten i begyndelsen af 2013.Der er således yderst vigtigt, at den nødvendige lovgivning kommer på plads megethurtigt.
Det er endvidere af afgørende betydning, at lovforslaget træder i kraft hurtigst mu-ligt, så ledige i målgruppen kan komme i gang med at søge stillinger, der opslåssom akutjob. I den forbindelse har det betydning for arbejdsgivernes beslutning omat opslå akutjob, at de hurtigt kan få sikkerhed for, at en ansættelse af ledige framålgruppen kan udløse jobpræmie.Desuden vil de offentlige arbejdsgivere ikke kunne give ledige i målgruppen for-trinsadgang til akutjob, før loven er trådt i kraft.Det foreslås derfor, at loven træder i kraft den 8. november 2012. Det foreslås vide-re, at loven finder anvendelse på stillinger, der opslås den 24. oktober 2012 ellersenere. Det betyder, at arbejdsgivere, der fra denne dag opslår ordinære stillingersom akutjob, vil kunne få præmie, hvis de ansætter en ledig i målgruppen i stillin-gen, hvis betingelserne i øvrigt er opfyldt. Jeg kan oplyse, at der i lovforslaget bl.a.lægges op til, at ordet ”akutjob” skal indgå i opslaget, og det skal tydeligt fremgå,at ledige, der opbruger eller er i risiko for at opbruge dagpengeretten, særligt op-fordres til at søge stillingen.Det foreslås endvidere, at loven kan stadfæstes straks efter vedtagelsen.Jeg håber meget, at Folketinget er indstillet på hurtigt at fremme behandlingen aflovforslaget om akutjob og jobpræmie til arbejdsgivere, så der sikres et lovgrund-lag for denne meget vigtige indsats.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2