Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1182627_0001.png
1182627_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 25. oktober 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 47 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraikke-medlem af Beskæftigelsesudvalget Karina Adsbøl (DF) (MFU).
22. november 2012J.nr. 2012-0017335

Spørgsmål nr. 47:

”Vil ministeren redegøre for, om kommunerne kan tilsidesætte specialister,hvis det er lægeligt fastslået, at borgerens helbred ikke kan rehabiliteres og at etforsøg herpå vil medføre varige forværringer.”

Endeligt svar:

Det er kommunen, der træffer afgørelse om en borgers arbejdsevne, og om borge-rens arbejdsevne kan udvikles og forbedres.Kommunens afgørelser efter beskæftigelseslovgivningen træffes ud fra en samletvurdering af de samlede oplysninger i den konkrete sag. I sager, hvor der indgåroplysninger fra specialister, fx speciallægeattester, indgår disse oplysninger som ételement i den konkrete vurdering.Kommunens indsats for at forbedre en borgers arbejdsevne skal ske ud fra borge-rens behov og forudsætninger og under hensyntagen til borgerens helbredstilstandog situation. Kommunens indsats må ikke forhale eller forværre borgerens hel-bredssituation.Med aftalen om en reform af førtidspension og fleksjob er det besluttet, at kom-plekse sager, dvs. sager om ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension, skal be-handles i kommunens rehabiliteringsteam. Rehabiliteringsteamet skal medvirke tilen sammenhængende og koordineret indsats i den enkelte sag. Sundhedskoordina-toren, som er regionens kliniske funktions repræsentant i rehabiliteringstemaet,skal varetage den sundhedsfaglige rådgivning i sagen. Sundhedskoordinatorensvurdering indgår i rehabiliteringsteamets samlede indstilling til kommunen.Regionens kliniske funktion skal endvidere udarbejde speciallægeattester til kom-munen i de komplekse sager.I de komplekse sager vil der fremover være et struktureret samarbejde mellem be-skæftigelsesområdet og det regionale sundhedsområde. Dette samarbejde skal bi-
drage til at sikre, at den nødvendige og relevante sundhedsfaglige rådgivning ind-går i kommunens vurdering af sagen.Med udmøntningen af reformen i lovforslag L 53 skabes der desuden mulighed forat fastsætte nærmere regler om krav til tilrettelæggelsen og indholdet af den sund-hedsfaglige rådgivning, som kommunerne indhenter til brug for kommunernessagsbehandling.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2