Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1181120_0001.png
1181120_0002.png
1181120_0003.png
NOTAT
23. oktober 2012
Budskaber til besvarelsen af samrådsspørgsmål AU (C)(DET TALTE ORD GÆLDER)
J.nr.3. kt/

Samrådsspørgsmål (AU):

Hvordan vil ministeren sikre, at mennesker på sygedagpenge ikkemister retten til dagpenge, fordi de overskrider 52 ugers reglen ogkommunen ikke har forlænget dagpengeperioden pga. deres syg-dom?

Hovedbudskaber i besvarelsen:

Der er ca. 8.000 sygemeldte, der berøres af varighedsbe-grænsningen. Heraf falder ca. 1.400 mennesker i et sort hul,hvor de hverken har lønindkomst eller offentlig forsørgelse.Det er ikke rimeligt. En sygemeldt borger kommer ikke tæt-tere på et arbejdsliv af at ryge ud af sygedagpengesystemetog stå uden forsørgelse. Derfor ønsker regeringen at afskaffevarighedsbegrænsningen på sygedagpenge.Samtidig er det jo også sådan, at en sygemeldt heller ikkekommer tættere på et arbejdsliv af at have været på sygedag-penge igennem en lang periode. Jo længere tid folk er syge-meldte, jo sværere bliver det at komme tilbage i arbejde.Afskaffelsen af varighedsbegrænsningen skal derfor ske påen klog måde, der på den ene side sikrer, at de mennesker,som har lange og komplicerede sygdomsforløb, ikke falderud af sygedagpengesystemet og mister deres forsørgelses-grundlag. På den anden side skal det sikres, at der blivergjort en tidlig, tværfaglig og helhedsorienteret indsats for athjælpe de sygemeldte tilbage til et liv med arbejde.Det er helt afgørende for mig, at sygemeldte fremover fårbedre indsats, så de understøttes i at bevare deres fodfæste på
arbejdsmarkedet. Indsatsen skal være tilpasset det enkeltemenneske, og den skal vare sammenhængende og koordine-ret, bl.a. med indsatsen fra behandlingssystemet. Det gælderom at hjælpe så mange som muligt tilbage i til deres arbejde.Regeringen har derfor nedsat et embedsmandsudvalg på om-rådet. Udvalget skal komme med forskellige modeller for,hvordan varighedsbegrænsningen kan afskaffes, så ingenfremover falder ud af sygedagpengesystemet og står udenforsørgelsesgrundlag, og så ingen sygedagpengeforløb bliverunødigt langvarige.Det er regeringens udgangspunkt, at afskaffelsen af varig-hedsbegrænsningen skal ske på en økonomisk ansvarlig må-de.Udvalget har endnu ikke afleveret sin rapport til regeringen,men har klarlagt hvad udgifterne til en ensidig afskaffelse afvarighedsbegrænsningen kan forventes at blive, når man ta-ger højde for, at en ensidig afskaffelse af varighedsbegræns-ningen forventes at føre til længere sygedagpengeforløb.Udvalget har skønnet, at en ensidig afskaffelse af varigheds-begrænsningen vil medføre længere sygedagpengeforløb endi dag, svarende til en reduktion af beskæftigelsen på 2.500 –3.500 personer og som en følge heraf en samlet strukturelsvækkelse af de offentlige finanser i størrelsesordenen 1 mia.kr. årligt.Det er ikke nogen enkel opgave at afskaffe varighedsbe-grænsningen og samtidig sikre, at det ikke vil føre til længeresygeforløb og dermed meget store offentlige merudgifter.Arbejdet med at finde en fornuftig og holdbar løsning harderfor vist sig at tage længere tid end forventet. Derfor erudvalget blevet forsinket. Udvalget forventes nu at afleveresin rapport i efteråret.
2
Der skal ikke herske nogen tvivl om, at regeringen arbejderpå at finde en løsning. For alle borgere har krav på en værdigog ordentlig hjælp, når sygdommen rammer.
3