Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1271825_0001.png
1271825_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 29. juli 2013 stillet følgende spørgsmål nr.432 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (El).
7. august 2013J.nr. 20130059958

Spørgsmål nr. 432:

”Vil ministeren redegøre for, om Glostrup Kommune har opfyldt alle krav i forbin-delse med den seneste sag om aktivering i forbindelse med asbestnedrivninger ikommunen både set i forlængelse af ministerens svar på BEU – alm. del spm. 12,Arbejdstilsynets asbestinitiativgruppe og asbestbekendtgørelsen (nr. 1502) og vej-ledningen om asbest, og mener ministeren, at nedrivning af asbest kan udføres afaktiverede, set i lyset af Arbejdstilsynets initiativer?”

Endeligt svar:

Indledende vil jeg understrege, at det for mig er helt grundlæggende, at alle i Dan-mark har ret til et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøet skal være i orden.Det gælder, uanset om det er ordinært arbejde eller arbejde som led i aktivering hosen kommune.Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som har oplyst følgende:”Arbejdsmiljølovens regler gælder for alle, der udfører arbejde for en arbejdsgiver.Der skelnes således ikke mellem, om arbejdet udføres af fx fastansatte, vikarer elleraktiverede. Ansvaret for at arbejdsmiljølovgivningen overholdes, påhviler den en-kelte arbejdsgiver.Specielt i relation til nedrivning af asbestholdigt materiale kan Arbejdstilsynet op-lyse, at afhængig af det arbejde der skal udføres, stilles der blandt andet krav om:Asbestcertifikat (ved indvendig nedrivning)Anmeldelse til Arbejdstilsynet inden arbejdet påbegyndesSærlig uddannelse og uddannelsesbevis til de ansatte (ved indvendig ned-rivning).Adgang til helbredsundersøgelser inden arbejdet begynder, og om nødven-digt hvert 3. årOmhyggelig information om de sundhedsmæssige risici.Værnemidler der effektivt beskytter mod udsættelse for asbestRegistrering i protokol af de ansatte, så det kan dokumenteres, at de har ar-bejdet med asbest
Glostrup Kommune har oplyst over for Arbejdstilsynet, at nedrivningsarbejdet ikkeer igangsat, og tidligst vil blive igangsat ultimo august, da sagen skal behandles ibyrådet. Kommunen har i øvrigt bekræftet, at såfremt der påbegyndes asbestarbej-de eller andet anmeldepligtigt arbejde, vil Arbejdstilsynet modtage anmeldelse her-om.Arbejdstilsynet vil, når og hvis det bliver aktuelt, føre tilsyn med, at arbejdsmiljø-loven overholdes, herunder reglerne for håndtering af asbest mv.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets svar, men jeg vil dog samtidig gerne un-derstrege, at jeg generelt forudsætter, at kommunerne lever op til arbejdsmiljølov-givningens krav i forbindelse med gennemførslen af aktive tilbud.Jeg har bedt Arbejdstilsynet følge op i forhold til Glostrup Kommune, såfremt ned-rivningsarbejdet igangsættes.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2