Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 23. juli 2013 stillet følgende spørgsmål nr.429 (alm. del), som hermed besvares.
12. august 2013J.nr. 2013-5437
”Hvad vil de statslige årlige omkostninger være, hvis personer kun skal kunne mi-ste retten til dagpenge, hvis de takker nej til et ordinært arbejde?”
Jeg forstår spørgsmålet sådan, at der spørges til statens merudgifter, hvis dagpen-gesystemet ændres således, at ledige kan få dagpenge i en tidsubegrænset periode,og at de alene mister deres ret til dagpenge, hvis de takker nej til et ordinært arbej-de.En tidsubegrænset dagpengeperiode ville være en grundlæggende ændring af detdagpengesystem, vi kender i dag, og i højere grad svare til situationen før1990ernes arbejdsmarkedsreformer. Det må forventes, at en tidsubegrænset dag-pengeperiode vil forøge den strukturelle ledighed væsentligt og indebære betydeli-ge merudgifter. Det vurderes ikke muligt at sætte et præcist beløb på meromkost-ningerne for staten.Jeg vil dog i den sammenhæng gerne understrege, at regeringen selvfølgelig er me-get bevidst om, at det på nuværende tidspunkt er vanskeligt for mange ledige atfinde et job. Det var netop baggrunden for, at regeringen og Enhedslisten i majindgik en aftale om midlertidig arbejdsmarkedsydelse.Det grundlæggende problem, som aftalen tager hånd om, er den hårde indfasning afden tidligere regerings dagpengereform. En indfasning, som har betydet, at en storgruppe mennesker står til at opbruge deres ret til dagpenge eller har opbrugt dag-pengeretten.Det er ikke og bør aldrig være et mål, at folk skal gå ledige i lang tid. Men især i enøkonomisk krisetid er det vigtigt, at store forandringer i forsikringssystemet sker iet klogt tempo. Med aftalen fra maj var regeringen og Enhedslisten enige om atforlænge den særlige uddannelsesydelse med et ½ år, og i forlængelse heraf indfø-res en midlertidig arbejdsmarkedsydelse, som gradvist udfases frem mod 2. halvåraf 2016.
Jeg skal ligeledes gøre opmærksom på, at regeringen også har meldt ud, at der vilblive nedsat en bredt sammensat kommission med uafhængige eksperter, der skalse på en fremtidssikring af dagpengesystemet inden for rammerne af en rækkeprincipper, bl.a. tryghed for den enkelte og et fleksibelt arbejdsmarked.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2