Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
TALE
4. juni 2013
Samråd i Beskæftigelsesudvalget, alm. del, samråds-spørgsmål AA
J.nr. 2013-00078031. kt./ACH
[SamrådsspørgsmålAA:
Ministeren bedes redegøre for, hvor i den politiske aftale omforenkling af beskæftigelsesindsatsen af 4. maj 2011, som er indgået mellem V, S, DF, RV,SF, LA og KF, der findes belæg for at gennemføre de forringelser af vilkårene for ægtefæl-leudtræden, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har gennemført i forbindelse med den del af denpolitiske aftale, der vedrører forenkling af reglerne om dagpenge og efterløn ved udtrædenaf en ægtefælledreven virksomhed.]
Som bekendt var reglen om at udtræde på tro og love formedarbejdende ægtefæller en del af aftalen i 2011 om afbu-reaukratisering. Udmøntningen ligger således før min tid somminister.Jeg har derfor bedt Arbejdsmarkedsstyrelsen om at redegørefor udmøntningen af aftalen.Arbejdsmarkedsstyrelsen har oplyst, at der som opfølgning påaftalen blev udarbejdet udkast til ændringsbekendtgørelse.Udkastet indeholdt de aftalte regler om medarbejdende ægte-fællers ret til at udtræde på tro og love.Reglerne afløste de dagældende særregler om ægtefælleud-træden, som var svære at administrere, fordi de indebar kom-plicerede skøn og samtidig var svære at opfylde.
Det fremgik ikke af aftalen af 4. maj 2011, at de megetudskældte særregler skulle ophæves for medejere og ene-ejere, men det gav ikke dengang anledning til bemærk-ninger i forbindelse med høringen over ændringsbekendt-gørelsen.Afskaffelse af særreglerne gav isoleret set ægtefæller, der ereneejere og medejere, færre muligheder for at udtræde, men
var til gengæld med til at nedbringe bureaukrati og bøvl idagpengesystemet, som der var fokus på i aftalen.Da det heller ikke fremgik af aftalen, at ejere og medejere, derarbejder i virksomheden sammen med en ægtefælle, skullevære omfattet af muligheden for at udtræde på tro og love,blev de sidestillet med andre eneejere og medejere – hvis æg-tefæller hverken arbejder i eller er medejere af virksomheden.Definitionen på medarbejdende ægtefæller har hele tiden væ-ret personer, der arbejder i deres ægtefælles virksomhed –men ikke selv er ejer eller medejer af virksomheden. Og den-ne definition blev bevaret ved udmøntningen af aftalen.Udkast til ændringsbekendtgørelse blev efterfølgende sendt ihøring til bl.a. Beskæftigelsesrådets Ydelsesudvalg, hvor ogsåarbejdsmarkedets parter er repræsenteret. Det blev ikke i denforbindelse påpeget, at der skulle være uoverensstemmelsemellem udmøntningen af og hensigten med aftalen.Arbejdsmarkedsstyrelsen oplyser, at det er baggrunden for, atalene medarbejdende ægtefæller nu kan udtræde på tro og lo-ve – samt at ophørsreglerne for ægtefæller, der er eneejere ogmedejere af en virksomhed, er de samme for alle eneejere ogmedejere, uanset om deres eventuelle ægtefæller også arbej-der i virksomheden.Igen vil jeg gerne understrege, at aftalen blev indgået og ud-møntet under den tidligere regering. Jeg har noteret mig, atforligspartierne fra dengang mener, at aftalen ikke er udmøn-tet efter hensigten. Det mener jeg selvfølgelig, at vi skal gørenoget ved.På baggrund af forligspartiernes ønske har regeringen frem-sendt et forslag til forligskredsen om at udvide ordningen, såene- og medejere ligeledes kan udtræde via en tro og love er-klæring, når deres ægtefælle viderefører virksomheden.
2
En sådan udvidelse af ordningen er naturligvis ikke gratis. Detmå forventes, at en evt. regelændring vil medføre, at flere æg-tefæller, der enten er eneejere eller medejere, vil udtræde ogmodtage arbejdsløshedsdagpenge eller efterlønOrdningen vil tilgodese selvstændige, der ønsker at udtræde afen virksomhed på tro og love. Derfor foreslår regeringen, atordningen finansieres ved at forlænge karensperioden for alleselvstændige, der ophører med deres virksomhed, fra 3 ugertil 5 uger.
3