Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1267095_0001.png
1267095_0002.png
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 1. juli 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
KWA/MLN/
Under henvisning til Folketingets Beskæftigelsesudvalg brev af 30. maj2013 følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 386 (BEU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Anni Matthiesen (MFU), Venstre.
J.nr. 2013 - 3965
Spørgsmål nr. 386:”Hvordan vil man samarbejde med andre ministerier/afdelinger i kommuner-ne om at hjælpe forældre med stress og depression grundet deres børnspsykiske handikap, så de får et nogenlunde normalt liv og kan være med tilat sende deres barn videre i livet?”
Svar:Det er heldigvis ikke alle forældre til børn med psykisk handicap, som fårstress og depressioner, men dem som gør, bør hjælpes.Vi ved, at en tidlig indsats forebygger stress og depression m.v. hos forældretil børn med handicap. Det kan være en indsats i form af en familievejleder-ordning, åben familierådgivning, forældretræningsprogrammer, aflastning ogpraktisk pædagogisk støtte i hjemmet, støtte- kontaktperson, familieklasserog netværksgrupper for forældre, som kan hjælpe forældrene til bedre atmestre forældreopgaven til et barn med handicap. Dette bør kommunernehave fokus på.For så vidt angår serviceloven, er der tale om rammelovgivning inden forhvilken, kommunerne har en række muligheder for at give familier med psy-kisk handicappede børn den nødvendige hjælp og støtte, herunder med detformål at opnå større livskvalitet.Det er vigtigt at understrege, at det er forudsat i lovgivningen, at kommuner-nes forskellige afdelinger og forvaltninger samarbejder indbyrdes, når en
2
familie på grundlag af en helhedsvurdering af familiens konkrete og individu-elle situation viser sig at have behov for hjælp efter forskellige lovgivningerog sektorer. Der henvises til § 5 i lov om retssikkerhed og administration pådet sociale område.Mulighederne for hjælp og støtte til familier i målgruppen er nærmere be-skrevet i Socialstyrelsens nye publikation: ”Forældre til et barn med fysiskeller psykisk handicap – Guide til hjælp og støtte.” Pjecen kan hentes her:http://shop.socialstyrelsen.dk/collections/handicap/products/foraeldre-til-et-barn-med-fysisk-eller-psykisk-handicap-guide-til-hjaelp-og-stotte.Derudover kan nævnes regeringens nationale handleplan for ADHD. Hand-leplanen blev offentliggjort den 28. maj 2013, og den rummer en bred vifte afanbefalinger og redskaber til, hvordan kommunerne gennem en styrket ind-sats kan øge chancerne for, at mennesker med ADHD eller lignende van-skeligheder trives, herunder børn og unge, får en velfungerende, menings-fuld og aktiv tilværelse. Handleplanen skal ses som et katalog af aktueltbedste viden med en række anbefalinger til kommunerne om organisering afindsatsen, arbejdet med målgruppen, konkrete metoder og implementerin-gen af disse, herunder specifikke indsatser og anbefalinger målrettet til fami-lier, som har et barn med ADHD.Desuden tilbyder nogle hjælpeorganisationer, f.eks. ADHD-foreningen for-ældrekurser, som skal støtte forældrene til et barn med handicap i at mestrehverdagen, hvilket er et godt supplement fra civilsamfundet til håndtering afdisse svære problematikker.
Karen Hækkerup/ Hanne Stig Andersen