Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1181709_0001.png
1181709_0002.png
1181709_0003.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af den 24.oktober stillet følgende spørgsmål nr.38 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra JørgenArbo-Bæhr (EL).
21. november 2012J.nr. 20120236233/2012-9365

Spørgsmål nr. 38:

”Ministeren bedes kommentere artiklen i ”Brandmanden” nr. 5 fra oktober 2012,vedrørende ”Cancer … højrisiko blandt brandfolk”, som handler om forskningsre-sultater fra udlandet, der omtaler en øget risiko blandt brandfolk for kræftsygdom-me. Ministeren bedes herunder oplyse, om man har kendskab til øget risiko for ar-bejdsbetingede kræftsygdomme blandt brandfolk også i Danmark, og hvad ministe-ren vil gøre for at forebygge disse sygdomme nu og i fremtiden.”

Endeligt svar:

Indledende vil jeg understrege, at det for mig er helt grundlæggende, at alle der gårpå arbejde i Danmark har ret til et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Man skal selvføl-gelig ikke blive syg af at passe sit arbejde. Samtidig er det klart, at visse typer ar-bejde indebærer særlige risici, som ikke altid vil kunne fjernes helt. Og jeg har me-get stor respekt for de mennesker, der er villige til at påtage sig sådanne hverv.Artiklen fra ”Brandmanden” nr. 5 fra oktober 2012 refererer til en amerikansk for-sker og en brandmand, som kæmper for at få kræft anerkendt som erhvervssyg-dom for brandmænd i USA. Artiklen refererer endvidere bl.a. til undersøgelser, derviser en forøget risiko for visse kræftformer hos brandfolk.Til brug for svaret har jeg bedt henholdsvis Arbejdsskadestyrelsen og Arbejdstilsy-net om en udtalelse.Arbejdsskadestyrelsen oplyser følgende:”I Danmark har man i mange år anerkendt, at forskellige arbejdsbetingede påvirk-ninger kan føre til kræft.Der er i dag optaget flere typer af kræftsygdomme på Erhvervssygdomsfortegnel-sen, herunder blandt andet lunge- og lungehindekræft, som blandt andet kan aner-kendes som arbejdsskader efter udsættelsen for asbest. Derudover er der mulighedfor at få anerkendt kræftsygdomme, som ikke er på Erhvervssygdomsfortegnelsengennem Erhvervssygdomsudvalget.
Det danske arbejdsskadesystem bygger på, at der skal være en sammenhæng mel-lem påvirkningen og sygdommen, hvis skaden skal kunne anerkendes som en ar-bejdsskade. Det betyder, at der gælder de samme krav til den påvirkning, man harværet udsat for uanset hvilken branche, man har arbejdet i.Det er ikke muligt på baggrund af de anmeldte sager til Arbejdsskadestyrelsen atbeskrive brandmænds øgede risiko for at pådrage sig arbejdsbetingede kræftsyg-domme.Dette skyldes, at der i perioden 2000 til 2011 alene er identificeret to sager, hvortidligere brandmænd har fået en sag behandlet med diagnosen kræft. Det kan ikkeudelukkes, at der reelt kan være flere sager, som statistisk er registreret under andrebranchekoder. Det kan i øvrigt oplyses, at der årligt anmeldes cirka 600 sager meddiagnosen kræft.Arbejdsskadestyrelsen har stort fokus på behandlingen af denne type af sagerblandt andet gennem særlige procedurer for sagsbehandlingen og hastebehandlingaf sagerne, da der er tale om meget alvorlige sager.Foranlediget af de få anmeldte sager har Arbejdsskadestyrelsen taget kontakt til derelevante faglige organisationer med henblik på at sikre anmeldelse af mulige ar-bejdsskader for brandmænd. Sagerne vil derefter blive samlet og behandlet af enfælles enhed i Arbejdsskadestyrelsen.Det bemærkes, at der ikke gælder en forældelsesfrist på erhvervssygdomsområdet,hvilket derfor også gælder for kræftsygdomme, da visse sygdomme er meget langtid om at udvikle sig.”Arbejdstilsynet oplyser følgende:”Arbejdsmiljølovgivningen skal sikre, at ansatte har et sikkert og sundt arbejdsmil-jø, og arbejdet skal i alle led planlægges og tilrettelægges således, at det kan udfø-res sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt, og unødig påvirkning frastoffer og materialer skal undgås.Under brand udvikles en række sundhedsskadelige gasser og partikler, hvoraf nog-le er kræftfremkaldende. Personlige værnemidler, der beskytter effektivt mod dissegasser og partikler, samt hygiejneforanstaltninger efter indsats, er derfor helt cen-tralt for at opnå et sundt og sikkert arbejdsmiljø for brandfolk. Det er arbejdsgiverspligt at sikre dette.Hvor brandfolk kan udsættes for røg og forbrændingsgasser i forbindelse medbrandslukning, skal arbejdsgiveren supplere sin arbejdspladsvurdering med en sær-lig kemisk arbejdspladsvurdering, hvor blandt andet stoffernes farlige egenskaber,typen og varigheden af påvirkningen samt de forebyggende foranstaltninger skalvurderes.Kræftens bekæmpelse udgav i 2003, efter anmodning af Arbejdstilsynet, en rapportom kræftsygelighed blandt danske lønmodtagere (1970-97) fordelt på Arbejdstilsy-nets daværende brancheinddeling i 49 branchegrupper. Undersøgelsen viste ikke enentydig generel overhyppighed af kræft for branchen "brandvæsen og rednings-
2
folk", men viste, at ansatte i branchen havde en øget hyppighed af kræft i svælg ogskjoldbruskkirtel blandt mænd, og for kræft i spytkirtel blandt kvinder.Der er også offentliggjort en nordisk undersøgelse fra 2009 om erhverv og kræftfor 15 millioner beskæftigede i de fem nordiske lande. Denne undersøgelse viste enøget kræftrisiko i gruppen ”Public safety and protection workers”, som omfatterbrandfolk, politi, toldere og vagtfolk. Blandt mænd i denne jobgruppe ses øget risi-ko for ni forskellige kræftformer, herunder skjoldbruskkirtelkræft, blærekræft, ogprostatakræft.IARC (WHO's kræftforskningsinstitut) vurderede i 2010 arbejdet som brandmandsom ”muligt kræftfremkaldende”.Den omtalte sag giver anledning til at sætte yderligere fokus på arbejdsgivers pligttil at følge reglerne og sikre en effektiv forebyggelse under og efter brandslukning.Arbejdstilsynet vil revidere sit vejlednings- og tilsynsmateriale, så det for virksom-heder i brand- og redningsbranchen fremover fremgår klart, hvordan virksomhe-derne kan sikre, at brandfolk under og efter indsats beskyttes mod udsættelse forsundhedsskadelig røg og partikler. Det gælder især arbejdsgiverens pligt til at ud-arbejde en særlig kemisk arbejdspladsvurdering – og herudfra planlægge og tilret-telægge arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt – samt arbejds-giverens pligt til at føre effektivt tilsyn med, at arbejdet også udføres efter reglerne.Arbejdstilsynet vil desuden sætte øget fokus på problemstillingen i forbindelse medtilsyn med virksomheder i brand- og redningsbranchen.Arbejdsmarkedets parter har i øvrigt udarbejdet en række vejledninger om beskyt-telsesforanstaltninger ved brand og redningsarbejde, herunder en vejledning fra2012 om personligt beskyttelsesudstyr til brug ved brand og redningsindsatser."Jeg kan henholde mig til Arbejdsskadestyrelsens og Arbejdstilsynets oplysninger.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
3