Beskæftigelsesudvalget 2013-14
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 24. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr.377 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraikke-medlem af udvalget Martin Henriksen (DF).
18. november 2013J.nr. 2013-4630
”Vil ministeren oversende Frederiksberg, København, Tårnby og Dragør kommu-ners interne retningslinjer for tildeling af fleksjob og førtidspension? Ministerenbedes herunder vurdere, om disse retningslinjer er i overensstemmelse med gæl-dende lovgivning?”
Indledningsvist skal det bemærkes, at dette svar er udarbejdet i samarbejdet medSocial- Børne- og Integrationsministeriet.Frederiksberg, København, Tårnby og Dragør kommuner har efter anmodning fraStyrelsen for Fastholdelse og Rekruttering fremsendt nedenstående retningslin-jer/arbejdsgange for tildeling af fleksjob og førtidspension, der vedlægges.Københavns Kommune:1. Følgebrev2. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens interne arbejdsgange for be-handling af ansøgninger om førtidspension på det foreliggende grundlag ogrehabiliteringsplanens forberedende del for fleksjob og førtidspension.3. Pjecen ”Velkommen til rehabiliteringsteamet”.4. Forvaltningens generelle materiale om behandling af sager i rehabilite-ringsteamet – herunder samtykkeerklæring, diverse skabeloner og ansøg-ningsskema.5. Eksempel på forvaltningens undervisningsmateriale om implementeringenaf reformen på førtidspensions- og fleksjobområdet.Frederiksberg Kommune:1. Følgebrev2. Arbejdsgang i førtidspensionssager3. Arbejdsgang på fleksjobområdet.Tårnby og Dragør kommuner:1. Følgebrev
2. Rehabiliteringsteamet: Retningslinjer og arbejdsopgaver for sagsbehand-lerne, de faglige koordinatorer, formanden og projektkoordinatoren.3. Arbejdsgang ifm. oversendelse af sager til den kliniske funktion.4. Afgivende sagsbehandler – før Rehab-mødet.5. Retningslinjer for samtaler i rehabiliteringsteamet.Tårnby Kommune har over for Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering bemær-ket, at retningslinjerne også gælder for Dragør Kommunes borgere, men at DragørKommune som eneste forskel har deres eget pensionsnævn.Det er kommunernes ansvar, at de administrerer efter lovgivningen og den praksis,som fastsættes af Ankestyrelsen, herunder overholder de krav, der er i lovgivnin-gen til at dokumentere sagen. Derudover tilrettelægger kommunerne selv deressagsgange m.v.Styrelsen for Fastholdelse og Rekruttering og Arbejdsmarkedsstyrelsen har gen-nemgået materialet, ligesom Arbejdsmarkedsstyrelsen har været i dialog medkommunerne om dette. Gennemgangen af materialet har ikke givet anledning tilbemærkninger.Kommunerne har i deres tilbagemelding tilkendegivet, at der administreres i over-ensstemmelse med gældende lovgivning. Såfremt en borger finder, at kommunenikke forvalter i overensstemmelse med gældende lovgivning, har den pågældendemulighed for at klage over sagen til Ankestyrelsen.Der er tale om en ny og vigtig lovgivning, og det er derfor af stor betydning at un-derstøtte kommunernes implementering og følge den praksis, der udvikler sig påområdet. Som led heri har Arbejdsmarkedsstyrelsen iværksat en kvalitativ kortlæg-ning af implementeringen af reformen med henblik på at afdække, hvor langtkommunerne er kommet med implementeringen af bl.a. ressourceforløb, samt hvil-ke udfordringer og barrierer kommuner har med implementeringen. Herudover viljeg bl.a. sørge for, at Ankestyrelsen udarbejder en eller flere praksisundersøgelser,som viser implementeringen og udviklingen i forhold til den konkrete sagsbehand-ling. Jeg vil desuden løbende se på, om der er behov for at yde vejledning mv. tilkommunerne.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2