Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1176725_0001.png
1176725_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 579800039856612. november 2012
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 24. oktober 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 37 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraChristian Juhl (EL).
J.nr. 2012-0017148

Spørgsmål nr. 37:

”Ministeren anmodes om en redegørelse vedrørende følgende problemstilling:En kommunal badeanstalt lukker og en forening vælger at drive den videre medfrivillig arbejdskraft. Foreningen får tilskud til at vedligeholde bygningerne som erfredede, men ikke til driften. Vil det være inden for rammerne af frivilligt arbejde,at ledige, der er medlem af foreningen, arbejder nogle timer med at drive badean-stalten? I bekræftende fald ønskes oplyst hvor mange timer pr. uge? ”

Endeligt svar:

Reglerne på dagpenge- og kontanthjælpsområdet, herunder reglerne om ledigesmuligheder for at arbejde frivilligt, administreres af hhv. a-kasserne og kommuner-ne. Som minister træffer jeg ikke konkrete afgørelser inden for disse områder.Generelt kan jeg dog oplyse følgende om de gældende regler på området:En dagpengemodtager kan – uden begrænsninger og uden at det medfører fradrag iden pågældendes ydelser – udføre frivillige og ulønnedeaktiviteterfor frivilligeorganisationer, foreninger og lignende, når disse aktiviteter ikke kan udbydes somalmindeligt lønarbejde.Er der derimod tale om frivilligt, ulønnetarbejde,dvs. arbejde, som kan udbydessom almindeligt lønarbejde, kan dagpengemodtageren udføre dette i op til 4 timerom ugen, uden at det medfører fradrag i den pågældendes ydelse. De 4 timer regnessom et gennemsnit over en udbetalingsperiode. Arbejde herudover medfører fra-drag.Der gælder særlige regler for frivilligt, ulønnet arbejde, der vedrører foreningenseller organisationens primære drift og vedligeholdelse. Som udgangspunkt medfø-rer det fradrag.Hvis det frivillige, ulønnede arbejde vedrører primær drift, medfører det ikke fra-drag, hvis arbejdet altid har været udført af ulønnet arbejdskraft, og arbejdet i lig-nende organisationer mv. udføres af ulønnet arbejdskraft.
Hvis det frivillige, ulønnede arbejde vedrører vedligeholdelse medfører det ikkefradrag, hvis arbejdet kan sidestilles med almindelig vedligeholdelse og reparationaf egen bolig, arbejdet udføres lejlighedsvist, arbejdet altid har været udført afulønnet arbejdskraft i organisationen mv., arbejdet i lignende organisationer mv.udføres af ulønnet arbejdskraft, og hvis arbejdet kan udføres, uden at der krævesautorisation.Kontanthjælpsmodtageres adgang til at udføre frivilligt arbejde er sparsomt regule-ret i forhold til dagpengeområdet. Det er i hver enkelt situation kommunen, dervurderer, hvorvidt den pågældende har adgang til at udføre frivilligt arbejde ellerej. Det forventes dog, at kommunen lægger sig op af de regler, der gælder på dag-pengeområdet.Afslutningsvis vil jeg gerne bemærke, at regeringen er meget opmærksom på, atfrivilligt arbejde har stor betydning for vores samfund. Regeringen har derforigangsat et tværministerielt arbejde, som bl.a. skal afdække, hvorvidt lediges mu-ligheder for at arbejde frivilligt og ulønnet kan ændres, så det i højere grad blivermuligt at bidrage med en frivillig indsats.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2