Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1261676_0001.png
1261676_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
18. juni 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 17. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr.369 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraUlla Tørnæs (V).
J.nr. 20130042287/2013-4055

Spørgsmål nr. 369:

”Ministeren bedes afklare de juridiske grænser mellem EU’s direktiv på områdetsamt forpligtelserne og indsatsen i forhold til krav om udarbejdelse af APV i frivil-lige foreninger i Danmark?”

Endeligt svar:

Samfundet drager stor nytte af frivilligt arbejde i mange sammenhænge. Jeg læggervægt på, at det frivillige arbejde foregår på en sikker og tryg måde, men uden at ly-sten til at udføre frivilligt arbejde bremses af bureaukrati. Derfor må arbejdsmiljø-reglerne ikke være en unødig stopklods for den frivillige indsats i for eksempel denlokale idrætsforening.Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, der har oplyst følgende:”Krav om arbejdspladsvurdering (APV) gælder kun for virksomheder med ansatte,herunder også foreninger med ansatte. Arbejdstilsynet stiller således ikke krav omAPV til foreninger uden ansatte.Krav om arbejdspladsvurdering i virksomheder følger af EU’s rammedirektiv omarbejdsmiljø. Rammedirektivet omfatter arbejdstagere, men arbejdstagerbegrebet erikke defineret i direktivet. EU-retten fastlægger derimod, at rammedirektivet skalgælde for alle, der er omfattet af arbejdstagerbegrebet i det enkelte medlemslandsarbejdsmiljøregler. Sondringen mellem frivillige og arbejdstagere er forskellig fraland til land, og dermed kan der også være forskel på, hvem der er omfattet af reg-lerne.Efter arbejdsmiljøloven i Danmark gælder der efter fast praksis et bredt arbejdsta-gerbegreb, nemlig ”arbejde for en arbejdsgiver”, som tager højde for de konkreteomstændigheder, der kendetegner den enkelte arbejdsopgave.Hvorvidt ”frivilligt” arbejde i foreninger betragtes som arbejde for en arbejdsgiver,vil afhænge af en konkret vurdering. Denne konkrete vurdering tager udgangspunkti følgende kriterier:Har man pligt til at stille sin arbejdskraft til rådighed i foreningen?
Er man undergivet instruktion og kontrol fra foreningen?Stiller foreningen arbejdsrum, redskaber, osv. til rådighed, så de frivillige kanudføre arbejdet?Bærer foreningen risikoen for arbejdet?I tvivlstilfælde lægges en vis vægt på, om der udbetales løn.Hvis der er tale om arbejde for en arbejdsgiver, så skal der udarbejdes en APV.Der skal dog ikke udarbejdes en APV for den enkelte ansatte, men for de arbejds-opgaver, der udføres.Der er frihed til at vælge en enkel og smidig APV-metode, som passer til de lokaleforhold. Hvis der ikke er problemer i forhold til arbejdsmiljøet, skrives det ind iAPV’en og APV-arbejdet er dermed afsluttet.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse.Som jeg tidligere har tilkendegivet, er det en høj prioritet for mig at bidrage til, atdet er så let som muligt at være frivillig i Danmark. Jeg har derfor bedt mine em-bedsmænd undersøge, hvordan vi kan sikre, at APV’er ikke gør livet besværligt forfx idrætsorganisationer med frivillige.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2