Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1260707_0001.png
1260707_0002.png
Folketingets Beskæftigelsesudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 14. juni 2013
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
Under henvisning til Folketingets Beskæftigelsesudvalgs brev af 16.maj 2013 følger hermed social- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 366 (BEU Alm. del). Spørgsmålet er stillet efterønske fra Finn Sørensen (EL).
2013-3524
Spørgsmål nr. 366:”Ministeren bedes oplyse, om en kommune må afvise at give førtidspensionpå grund af ikke gennemført arbejdsprøvning i tilfælde, hvor arbejdsprøvninger umulig, fordi borgeren er for syg til eller bliver mere syg af prøvningen?Dette kan medføre, at borgeren bliver fanget i et limbo ved at være for syg tilat blive testet og erklæret uarbejdsdygtig.Svar:Med reformen af førtidspension og fleksjob, blev der gjort op med de såkald-te ”arbejdsprøvninger”, hvor borgere i en kortere eller længere periode blevtestet i funktioner, som de havde svært ved, ofte alene for at skabe doku-mentation for en mangelfuld arbejdsevne.En persons arbejdsevne er ikke en statisk størrelse, der er givet én gang foralle, og som kan ”afprøves”. Arbejdsevne er noget, der kan og skal udvikles ien konkret sammenhæng.Personer, med begrænsninger i arbejdsevnen, som er i risiko for at ende påførtidspension, kan med de nye regler visiteres til et ressourceforløb. Herkan borgeren modtage en helhedsorienteret, sammenhængende og indivi-duelt tilrettelagt indsats, som sikrer, at borgeren får hjælp til at udvikle sinarbejdsevne.
2
For personer, der aktuelt har en meget begrænset arbejdsevne på grund afsydom, men hvor der fortsat er et udviklingsperspektiv, vil det være muligt attilrettelægge ressourceforløbet, således at der tages højde herfor.Hvis kommunen vurderer – fx efter at der er gennemført et ressourceforløb –at det ikke længere er muligt at udvikle arbejdsevnen, skal kommunen tagestilling til, om der skal indledes en sag om førtidspension.Personer, hvis arbejdsevne permanent er meget begrænset, eller personer,der er så syge eller har så betydelige funktionsnedsættelser, at arbejdsev-nen ikke vil kunne forbedres, vil stadig kunne tilkendes førtidspension.
Karen Hækkerup/ Bent Nielsen