Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1287097_0001.png
1287097_0002.png
1287097_0003.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
4. oktober 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 16. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr.356 (AMU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraUlla Tørnæs (Venstre)
J.nr. 2013-6287
Spørgsmål nr. 356:
”Ministeren bedes redegøre for, hvor besparelsen ligger i forhold til målretning afdanskuddannelse for voksne udlændinge?”
Endeligt svar:
Forslaget om målretning af danskuddannelse for voksne udlændinge i regeringensudspil om ”Ny og bedre indfasning af dagpengereformen” indeholder følgendeelementer:
Ordinær danskuddannelse erstattes med den eksisterende introdansk-uddannelse til udenlandske arbejdstagere, studerende og au pairs.Dennegruppe kan tilbydes et fokuseret tilbud om danskuddannelse, som hurtigt styrkerderes uddannelsesmæssige og arbejdsmarkedsrettede kompetencer. Eftergennemførelse af introdanskforløbet kan deltagere overgå til ordinærdanskuddannelse, såfremt de ønsker mere undervisning.Justering af rådighedsbeløbene.For at øge alle kommuners tilskyndelse til atanvende de mest effektive udbydere af danskuddannelse justeresrådighedsbeløbene. I forslaget forudsættes at udgifter til danskuddannelse, som idag ikke er omfattet af et rådighedsbeløb, fx udgifter til danskuddannelse tiludlændinge som ikke har nået at færdiggøre deres danskuddannelse inden fortre år, skal omfattes af rådighedsbeløbene.Opdelte modultakster for kommunale sprogcentre, så både private ogkommunale sprogcentre skal benytte start- og sluttakster.For at ligestillekommunale sprogcentre med andre udbydere af danskuddannelse og samtidigsikre, at der ikke betales for ikke-afholdt undervisning, lægges der op til atindføre opdelte modultakster, så de kommunale sprogcentre modtager betalingfor et halvt modul ved påbegyndelse af undervisningen og et halvt ved denafsluttende test.
De ovennævnte elementer indgår også i den efterfølgende aftale om midlertidigarbejdsmarkedsydelse fra maj 2013, i hvilket provenuet i forbindelse med justeringaf rådighedsbeløbene dog er en smule lavere end forudsat i det oprindelige udspil.
I aftalen om midlertidig arbejdsmarkedsydelse indgår desuden følgende elementer:
Der indføres en afsluttende modultest efter introdanskforløbet (svarende tilmodultesten på ordinær danskuddannelse).Med prøven sikres en korrektindplacering på det rette modul, hvis en introdanskkursist efterfølgende ønskerat fortsætte i et ordinært danskuddannelsesforløb efter introdanskforløbet. Efterintrodanskforløbet får kursisterne ret til at blive indplaceret på den 3-årigeordinære danskuddannelse med mulighed for at aflægge en danskprøve, hvis deønsker at styrke danskkundskaberne yderligere. Undervisningen kantilrettelægges fleksibelt, så sprogcentrene gives mulighed for at gennemføreblandet undervisning med både kursister på introdansk og ordinær uddannelsepå samme hold, hvis det pædagogisk og fagligt giver mening.Kurset i samfundsforståelse og dansk kultur afskaffes som et selvstændigt tilbudtil alle udlændinge.Emnerne vil fremover indgå som led i den generelledanskuddannelse og i den øvrige integrationsindsats. Nyankomne udlændinge,særligt flygtninge og familiesammenførte, vil således fortsat få undervisning ibl.a. dansk demokrati, medborgerskab, den danske arbejdsmarkedsmodel,velfærdssamfundets grundprincipper og det danske uddannelsessystem som ledi den ordinære danskuddannelse. Sprogskolerne forpligtes til at udlevereinformationsmateriale om medborgerskab samt rettigheder og pligter isamfundet. I den sammenhæng vil der indgå oplysninger om den rådgivning oghjælp, der gives på bl.a. krisecentrene.Styrket opfølgningsprocedure.Der indføres en styrket opfølgningsprocedure forkommunernes refusionsanmeldelser.Fem års uddannelsesret for personer på integrationsprogram.Retten til atmodtage ordinær danskuddannelse for personer omfattet afintegrationsprogrammet (flygtninge og familiesammenførte mv.) udvides,således at alle personer omfattet af integrationsprogrammet får ret tildanskundervisning i op til fem år mod de nuværende tre år på samme vilkår.Dermed sikres et kvalitetsløft og bedre tid til at gennemføredanskundervisningen for disse indvandrergrupper, der kommer til Danmarkmed meget forskellige baggrunde.Analyse af muligheder for taxameterbetaling.Med henblik på at sikre ensartetkvalitet i tilbuddene om danskuddannelse gennemføres der i efteråret 2013 enanalyse af muligheden for at indføre taxameterbetaling pådanskuddannelsesområdet med inddragelse af parterne på området.
De offentlige mindreudgifter som følge af en målretning af danskuddannelse forvoksne udlændinge i aftalen om midlertidig arbejdsmarkedsydelse fremgår af tabel1 nedenfor.
2
Tabel 1Offentlige mindreudgifter ved målretning af danskuddannelse for voksne udlændinge

Mio. kr. (2013-pl)*

Øget brug af introdanskIndførelse af danskprøve ved afslutning af introdanskforløbOpdelte modultakster for kommunale sprogcentreAfskaffelse af kursus i samfundsforståelseStyrket opfølgning på kommunernes refusionsanmeldelserFem års uddannelsesretJustering af rådighedsbeløbeneI alt

2014

88-530428-3227158

2015

140-1130428-3220197

2016

182-1630428-3215229

2017

189-1830428-3212231
* Der er samspilseffekter ved forslaget, og realiseringen af det samlede provenu afhænger derfor af gennemførelsen afalle elementerne i forslaget
Jeg skal beklage det sene svar.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
3