Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1174683_0001.png
1174683_0002.png
1174683_0003.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 22. oktober 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 34 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMads Rørvig (V).

Spørgsmål nr. 34:

6. november 2012J.nr. 2012-0017121
”Ministeren bedes redegøre for proceduren, når ledige fra myndighedernes sidefår tilsagn om at komme i privat løntilskud, og når ansættelse med løntilskud for-længes herunder hvilke objektive kriterier, der lægger til grund for afgørelsen?”

Endeligt svar:

Ansættelse med løntilskud er et tilbud i henhold til lov om en aktiv beskæftigelses-indsats.Tilbud skal så vidt muligt være rettet mod beskæftigelse inden for områder, hvorder er behov for arbejdskraft, og gives ud fra den enkeltes ønsker og forudsæt-ninger med henblik på at personen hurtigst muligt opnår varig beskæftigelse.Tilbud om ansættelse med løntilskud gives med henblik på oplæring og genoptræ-ning af faglige, sociale eller sproglige kompetencer af personer.Forud for ansættelse med løntilskud skal spørgsmålet om ansættelsen have væretdrøftet mellem virksomheden og repræsentanter for virksomhedens ansatte. Derkan mellem parterne være indgået aftale om medarbejderrepræsentation.Ansættelse med løntilskud af dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere og sy-gedagpengemodtagere skal medføre en nettoudvidelse af antallet af ansatte hosvedkommende arbejdsgiver, og ansættelsen må ikke ske i en stilling, der er blevetledig ved afskedigelse eller fratrædelse af en ansat uden støtte inden for de foregå-ende 3 måneder.Virksomheden og de ansatte påser i fællesskab, at kravet om merbeskæftigelse eropfyldt. På områder, der er omfattet af en kollektiv overenskomst, afgøres uenig-hed efter de gældende fagretlige regler om mægling og eventuel voldgift. For ar-bejdsgivere, der ikke er omfattet af kollektiv overenskomst, afgør det regionale be-skæftigelsesråd administrativt endeligt, om betingelsen om merbeskæftigelse er op-fyldt. For virksomheder uden ansatte påses betingelsen af jobcenteret.Der skal af arbejdsgiverens tilbud om at ansætte en person med løntilskud fremgåfølgende:Om ansættelsesområdet er omfattet af en kollektiv overenskomst.
At repræsentanter for de ansatte er blevet hørt om ansøgningen.Om de ansatte er positive overfor at medvirke til opfyldelse af formålet med an-sættelsen.Om der er enighed om, at betingelsen om merbeskæftigelse er opfyldt.Endelig skal der fra arbejdsgiveren og en medarbejderrepræsentant foreligge enskriftlig tilkendegivelse om følgende:At repræsentanter for de ansatte er blevet hørt om ansøgningen.De ansatte er positive overfor at medvirke til at opfylde formålet med ansættel-sen.Hvorvidt der er enighed mellem arbejdsgiver og de ansatte om, at betingelsenom merbeskæftigelse er opfyldt.Ved ansættelse med løntilskud i stilles desuden følgende krav:Ansættelse kan ikke tilbydes en person i den virksomhed, hvor personen senesthar været ansat, herunder med tilskud.Der skal være et rimeligt forhold mellem antallet af ansatte uden løntilskud ogantallet af ansatte med løntilskud og personer i virksomhedspraktik.Ved ansættelse med løntilskud i en privat virksomhed stilles endvidere følgendekrav:Den ledige skal have været ledig i mindst 6 måneder. Kravet opfyldes ved mod-tagelse af enten dagpenge eller kontanthjælp i periodenAnsættelse kan ikke tilbydes en person i en virksomhed, der ejes af dennes æg-tefælle, registrerede partner eller samlever.Et tilbud om ansættelse med løntilskud kan maksimalt vare et år og kan ikke rækkeud over personens ret til henholdsvis dagpenge og kontanthjælp.Varigheden fastlægges efter en individuel konkret vurdering af den lediges behovfor opkvalificering, og perioden skal ikke være længere, end at formålet med an-sættelsen kan opnås.Er tilbuddet givet for mindre end et år, kan det maksimalt forlænges i op til samletet år. Forlængelse sker efter de samme kriterier som tildelingen i forhold til mulig-hederne for at opnå varig beskæftigelse og med henblik på oplæring og genoptræ-ningHvis en eksisterende løntilskudsansættelse på denne måde forlænges inden for denmaksimale varighed, skal det af jobcenteret overvejes, om der er anledning til atinddrage en medarbejderrepræsentant. Uenighed om overholdelse af merbeskæfti-gelseskravet afgøres efter samme retningslinjer som ved nyansættelse.Der kan efter udløbet af det første tilbud gives nyt tilbud, hvis betingelserne for til-bud er opfyldt.Ansættelse med løntilskud kan indgå i en revalidends jobplan med erhvervsrettedeaktiviteter, der kan bidrage til, at personen med begrænsninger i arbejdsevnen fast-holdes eller kommer ind på arbejdsmarkedet, således at den pågældendes mulighedfor at forsørge sig selv og sin familie forbedres.
2
Revalideringen tilrettelægges i samarbejde med revalidenden og virksomheden, ogden sigter mod en efterfølgende varig ansættelse på normale løn- og ansættelses-vilkår i virksomheden eller en virksomhed med tilsvarende funktioner.For revalidender kan et tilbud om ansættelse med løntilskud gives ud over 1 år.Kommunen skal dog tilrettelægge en revalidering, så den kan gennemføres på såkort tid som muligt.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
3