Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1257492_0001.png
1257492_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
6. juni 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 14. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr.339 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af ikke-medlemaf udvalget (MFU) Ole Birk Olesen (LA).
J.nr. 20130034216/461159/2013-4112
Spørgsmål nr. 339:”I BEU alm. del spørgsmål 300 anmodede udvalget ministeren om at oplyse,hvor i arbejdsmiljøloven der gives hjemmel til at skelne mellem arbejde udførtaf en landmand i en frontlæsser og en akrobat i et cirkus, således at førstnævntekan medføre bøde, mens sidstnævnte slipper fri. Ministeren har i sinbesvarelse indhentet svar fra Arbejdstilsynet, som oplyser, at der skelnesimellem de to tilfælde, men ikke hvor i loven, der gives hjemmel til denne skelnen.Ministeren bedes på denne baggrund oplyse, hvor i arbejdsmiljøloven,der gives hjemmel til at skelne mellem cirkusartisters og alle andres arbejde,således at cirkusartister lovligt må udføre farligt arbejde efter eget valg, mensalle andre ikke må?”
Endeligt svar:
Jeg har indhentet en udtalelse fra Arbejdstilsynet, som har oplyst følgende:”Arbejde i cirkus har ikke været et hovedhensyn ved fastsættelsen afarbejdsmiljøloven, men arbejde med akrobatik i cirkus er omfattet af loven ogreglerne i loven skelner ikke mellem cirkusakrobatik og andre former for arbejde.Som nævnt i svaret på BEU alm. del, spørgsmål 300, så er det en del af konceptetmed cirkusakrobatik og almindeligt accepteret, at forsvarlig ageren er sat delvist udaf kraft. Den akrobatik, som cirkusakrobaten udfører i cirkus, er arbejdsresultatet isig selv, og det giver ikke mening at udføre aktiviteten på en alternativ måde.Også i andre sammenhænge tager Arbejdstilsynet ved sin håndhævelse afarbejdsmiljølovgivningen hensyn til, at bestemte arbejdsaktiviteter kun kan udførespå nogle bestemte måder, og hvor en mere stringent håndhævelse afarbejdsmiljølovgivningens sikkerhedsbestemmelser vil betyde, at det ønskedearbejdsresultat ikke kan frembringes.Når Arbejdstilsynet er tilbageholdende med at håndhæve arbejdsmiljøloven iforhold til cirkusakrobatik, beror det dog primært på, at cirkus har en lang traditioni Danmark og er en del af vores kulturarv.
Arbejde med rensning af tagrender som udført af landmanden, der fik en bøde, erikke en arbejdsopgave, der kun kan udføres på en bestemt måde og ellers ikke.Rensning af tagrender kan udføres på flere forskellige fuldt forsvarlige måder.”Jeg kan henholde mig til Arbejdstilsynets udtalelse.Med hensyn til sagen om landmanden har jeg bedt Arbejdstilsynet se på, hvornårog i hvilke situationer Arbejdstilsynets sanktionsmuligheder fremover skalanvendes.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2