Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
7. juni 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 8. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 338(BEU alm. del), som hermed besvares.Spørgsmål nr. 338:
J.nr. 2013-4506
”Ministeren bedes kommentere henvendelserne fra Sherpa vedrørende inklusion afmennesker med psykiske sygdomme på arbejdsmarkedet, jf. BEU alm. del – bilag160 og 162”Endeligt svar:
Jeg er meget enig i den målsætning, at en psykisk lidelse ikke skal stå i vejen for etliv med arbejde, og at personer med psykisk sygdom skal have den rigtige støtte,der kan hjælpe dem med at opnå og fastholde en tilknytning til arbejdsmarkedet.Særligt fordi den eksisterende viden på området viser, at en stor andel af personermed psykisk sygdom kan komme i job, hvis de får den rigtige indsats.Derfor er det også en af intentionerne bag den nye reform af førtidspension ogfleksjob at sikre udsatte borgere, herunder borgere med en psykisk lidelse, den støt-te, som de har behov for. Der er med reformen indført tværfaglige rehabiliterings-team i alle kommuner til behandling af komplekse sager, hvor der er risiko for, atborgeren vil overgå til førtidspension. Teamet skal komme med anbefalinger til enhelhedsorienteret og sammenhængende indsats, der kan bane vejen for et liv medarbejde, og borgeren skal undervejs være tilknyttet en koordinerende sagsbehand-ler, der kan sikre progression under forløbet.Den kontanthjælpsreform, der er på vej til at blive vedtaget, er på samme måde bå-ret af tankegangen om, at vejen til arbejdsmarkedet for udsatte kontanthjælpsmod-tagere kræver en tværfaglig indsats. Kontanthjælpsmodtagere, hvis vej til uddan-nelse er længere pga. sociale, faglige og sundhedsmæssige udfordringer, skal havetæt opfølgning og en helhedsorienteret indsats, der understøtter den enkelte i atkunne håndtere sine udfordringer i forhold til på sigt at kunne nå et mål om job el-ler uddannelse. Det skal bl.a. ske via ret til koordinerede sagsbehandler og ret tilmentor i perioder, hvor den enkelte borger ikke kan deltage i aktiv indsats.Endelig har regeringen fremlagt et udspil til en ny sygedagpengemodel, som bådeskal sikre, at ingen sygemeldte står uden indtægt eller offentlig forsørgelse, og at
der samtidig sker en styrket indsats for at hjælpe de personer tilbage på arbejds-markedet, der har mest brug for det, herunder via et tværfagligt ressourceforløb.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2