Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1255840_0001.png
1255840_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 7. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 329(BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra RosaLund (Enhedslisten).
3. juni 2013J.nr. 2013-0006696/2013 - 3810

Spørgsmål nr. 329:

Af aftale om en reform af kontanthjælpssystemet fremgår, at uddannelsesparateunge kan tilbydes en "individuelt tilrettelagt uddannelsesrettet indsats"(s.5). Vilfolkehøjskoler kunne indgå som sådanne? I bekræftende fald bedes finansieringenheraf oplyst.

Endeligt svar:

Med kontanthjælpsreformen bliver målet for unge uden en uddannelse fremover, atkomme i gang med og gennemføre en uddannelse på ordinære vilkår. En uddannel-se er den bedste forsikring vi kan give et ungt menneske for en stabil tilknytning tilarbejdsmarkedet.Kontanthjælpsreformen lægger op til, at unge uden uddannelse fremover skal haveuddannelseshjælp og at de skal modtage en indsatsen som tilrettelægges med ud-gangspunkt i den enkeltes ressourcer og behov og som skal være uddannelsesrettet.Uddannelsesparate unge på uddannelseshjælp kan have behov for en uddannelses-afklarende og motiverende indsats for at påbegynde og gennemføre en ordinær ud-dannelse. Herudover kan unge få hjælp og støtte i overgangen fra offentlig forsør-gelse til uddannelse. Aktivitetsparate unge på uddannelseshjælp skal have hjælp tilat blive uddannelsesparate, og særligt udsatte aktivitetsparate unge kan få tilknytteten mentor i perioder, hvor de ikke kan deltage i et aktivt tilbud.Højskolerne kan fortsat spille en aktiv rolle i at få unge ydelsesmodtagere i ordinæruddannelse. Det ændrer kontanthjælpsreformen ikke på. Det er fortsat kommuner-nes ansvar at tilrettelægge indsatsen sammen med den enkelte unge, så den på bed-ste vis hjælper unge til at få fodfæste på uddannelsesvejen. Det er således også optil kommunerne at vurdere, hvilken uddannelsesrettede indsats, herunder hvilkementorer, der bedst muligt understøtter den enkelte unges vej mod ordinær uddan-nelse.Kommunerne står overfor i langt højere grad at skulle målrette indsatsen mod ud-dannelse. I den forbindelse kan det være relevant, at kommuner og højskoler lokaltindgår dialog om et styrket samarbejde på området, så højskolerne også fremadret-tet bidrager til indsatsen for de unge.
Kommunerne finansierer de uddannelsesrettede forløb, der igangsættes for den en-kelte unge herunder eventuelle uddannelsesrettede forløb på en højskole. Reformenmedfører ingen ændringer i betalingsloven.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2