Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1253586_0001.png
1253586_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
28. maj 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 7. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 322(BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af ikke-medlem Kari-na Adsbøl(DF).
J.nr. 2013-4280

Spørgsmål nr. 322:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke muligheder man har for at tage enuddannelse på nedsat tid, når man har en funktionsnedsættelse og man skalgenoptrænes og behandles samtidig, samt hvordan man er stillet økonomisk?”

Endeligt svar:

På baggrund er spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Styrelsen for VideregåendeUddannelser og Uddannelsesstøtte samt Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen.Styrelsen for Videregående Uddannelser og Uddannelsesstøtte oplyser følgende:”Uddannelsesinstitutionerne har mulighed for at dispensere for de fastsatte studie-aktivitetskrav, fx på grund af handicap. Uddannelsesreglerne hindrer således ikkeen fleksibel tilrettelæggelse af studieforløbet.Økonomisk har elever og studerende med funktionsnedsættelse mulighed for at sø-ge SU, som andre uddannelsessøgende. Elever på ungdomsuddannelser kan få SUfra kvartalet efter, de fylder 18 år. På videregående uddannelse gives SU inden forklippekortet. Der er mulighed for at søge ekstra klip, for eksempel på grund af syg-dom eller andre særlige forhold. Studerende på videregående uddannelse kan der-udover søge handicaptillæg til SU’en. Studerende, der modtager handicaptillæg tilSU’en, forventes i øvrigt at opfylde betingelserne for at modtage SU, herunder stu-dieaktivitetskrav mv. Studerende, der har brug for at der tages yderligere hensyn tilderes funktionsnedsættelse, henvises til at søge hjælp og revalidering i kommu-nen.”Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen oplyser følgende:"På alle de gymnasiale uddannelser (de treårige uddannelser til studenter-eksamen,højere handelseksamen og højere teknisk eksamen samt den toårige uddannelse tilhøjere forberedelseseksamen) kan institutionens leder for elever/kursister, der pågrund af handicap ikke har mulighed for at følge et ordinært uddannelsesforløb, til-lade, at uddannelsesforløbet udstrækkes over et ekstra år.Den samme adgang foreligger over for elever/kursister, der på grund af langvarigsygdom ikke har mulighed for at følge den ordinære undervisning. Det er en forud-
sætning herfor, at eleven/kursisten ikke har udsigt til umiddelbar helbredelse, og ateleven/kursisten har behov for, at undervisningen begrænses dagligt eller periode-vist.For erhvervsuddannelseselever er der mulighed for at gennemføre praktikdelen afuddannelsen på nedsat tid, mens der ikke er mulighed for at gennemføre skoleun-dervisningen på nedsat tid.Med hensyn til praktikdelen kan eleven og praktikvirksomheden indgå aftale omforlængelse af praktiktiden med et bestemt tidsrum, bl.a. hvis eleven har været fra-værende fra praktikvirksomheden i mere end 10 procent af den fastsatte uddannel-sestid eller har nedsat arbejdstid eller arbejdsfrihed på grund af særlige forhold.Genoptræning og behandling vil efter omstændighederne kunne betragtes som sær-lige forhold.En elev med nedsat arbejdstid, vil være berettiget til en forholdsmæssigt nedsat lønfra praktikvirksomheden.Der er ikke fastsat bestemmelser for studier på nedsat tid i reglerne om specialpæ-dagogiske støtte (SPS), men reglerne rummer mulighed for overskridelse af dennormerede studietid. Elever på en kompetencegivende ungdomsuddannelse kanmodtage specialpædagogisk støtte, så længe de er uddannelsesaktive på uddannel-sen. Muligheden for at udstrække støtten følger således uddannelseslovgivningen.Studerende på ordinære videregående uddannelser, der modtager specialpædago-gisk støtte, er underlagt et aktivitetskrav, der indebærer at overskridelsen af studie-tiden højst må være 12 måneder. Kvalitets og Tilsynsstyrelsen har herudover mu-lighed for at forlænge støttetiden og støtterammen med op til 24 måneder."Jeg kan derudover yderligere oplyse, at uddannelse, som indgår i en revalidering,forudsættes gennemført på den normerede uddannelsestid. Har revalidenden bety-delige begrænsninger i arbejdsevnen, og taler revalidendens personlige forudsæt-ninger, interesser og evner i udpræget grad for en længerevarende videregåendeuddannelse, kan kommunen planlægge en revalidering, hvor revalidenden får reva-lideringsydelse i mere end 5 år.Hvis man er under uddannelse som led i en revalidering, modtager man revalide-ringsydelse. For personer over 30 år svarer revalideringsydelsen til højeste dagpen-gesats på 17.351 kr. (2013-niveau). For personer under 30 år svarer revaliderings-ydelsen til kontanthjælpssatsen, med mindre personen forsørger egne børn i hjem-met eller personen de seneste 6 måneder har haft indtægter, der overstiger højestedagpengesats. I de tilfælde vil personen modtage den samme revalideringsydelsesom personer over 30 år.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2