Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1253576_0001.png
1253576_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
28. maj 2013
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 7. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 321(BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet af ikke-medlem Kari-na Adsbøl(DF).
J.nr. 2013-4280

Spørgsmål nr. 321:

”Ministeren bedes redegøre for, om det er korrekt, at man kan miste mulighedenfor en forrevalidering, hvis man ikke kan klare en jobprøvning fuldt ud på 37 timerpga. en funktionsnedsættelse?”

Endeligt svar:

Forrevalidering betegner perioden, hvor der er truffet beslutning om revalidering,men hvor det endnu ikke er muligt at fastlægge det konkrete erhvervsmæssige sigtemed revalideringen, og den endelige plan er fastlagt.Forrevalidering gennemføres, hvis der er behov for et afklarende forløb, inden detendelige revalideringsforløb kan vurderes. Eller fordi pågældendes skolekundska-ber ikke er tilstrækkelige til at påbegynde egentlig uddannelse, og man derfor ikkehar kunnet tage stilling til, hvilken uddannelse personen skal revalideres til.Det er op til kommunen at vurdere, om der i den enkelte sag er behov for aktivite-ter i form af en forrevalidering for at afklare det erhvervsmæssige sigte med revali-deringen.Sigtet med revalidering er erhvervsrettet, med det udgangspunkt at kvalificere re-validenden til på sigt at kunne klare et arbejde på normale vilkår. Der kan dog væretilfælde, hvor man under revalideringsforløbet, fx i et virksomhedstilbud som led ien forrevalidering, må konstatere, at revalidendens arbejdsevne ikke rækker til atklare et arbejde på normale vilkår, samt tilfælde hvor revalideringstiltag må vurde-res at være formålsløse. I disse situationer skal kommunen afklare personens beret-tigelse til fleksjob eller førtidspension, fx gennem et nyt tilbud, hvor arbejdsevnenskal afklares.Der vil kunne forekomme tilfælde, hvor en kommune vælger at træffe afgørelse omat stoppe et revalideringsforløb, fordi det vil være formålsløst at fortsætte medyderligere revalideringstiltag. Men som nævnt vil kommunen i sådanne tilfælde,hvor arbejdsevnen ikke rækker til en revalidering, skulle vurdere personens beretti-gelse til fleksjob eller førtidspension.
Såfremt en borger ikke er enig i den afgørelse, som kommunen træffer, vil perso-nen kunne klage til beskæftigelsesankenævnet, som så vil tage stilling til sagen.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2