Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1253467_0001.png
1253467_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 2. maj 2013 stillet følgende spørgsmål nr. 308(BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra FatmaØktem (V).
28. maj 2013Sagsnr. 2013 - 3833

Spørgsmål nr. 308:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke alderskriterier der gælder med hensyn tilansættelse og pension i forhold til at bestride jobs i det offentlige?”

Endeligt svar:

Beskæftigelsesministeriet ligger ikke inde med de konkrete regler og overenskom-ster på det offentlige område. Jeg har derfor bedt om bidrag fra Moderniseringssty-relsen, Danske Regioner og KL.Moderniseringsstyrelsen har oplyst følgende:"Moderniseringsstyrelsen skal, om hvilke alderskriterier der gælder med hensyn tilansættelse som tjenestemand i staten og folkekirken, oplyse, at ansættelse på prøvenormalt tidligst kan ske ved det fyldte 18. år, samt at varig ansættelse som tjene-stemand tidligst kan ske ved det fyldte 20. år. Bestemmelsen er fastsat i medfør aftjenestemandsloven, hvoraf det fremgår, at ansættelse som tjenestemand forudsæt-ter, at vedkommende efter sin alder er i stand til at bestride tjenesten i den pågæl-dende stilling.For så vidt angår overenskomster, der er indgået af Moderniseringsstyrelsen, skaldet oplyses, at disse ikke indeholder regler om en bestemt opnået alder, for at an-sættelse efter overenskomsten kan ske.Moderniseringsstyrelsen skal, om hvilke alderskriterier der gælder med hensyn tilpension, oplyse, at tjenestemandsloven ikke indeholder en generel pligtig afgangs-alder, idet den tidligere generelle pligtige afgangsalder på 70 år blev ophævet medvirkning fra 19. juni 2008. For dommere og andre tjenestemandsansatte jurister veddomstolene samt præster, provster og biskopper gælder dog fortsat en pligtig af-gangsalder på 70 år. Herudover kan en pligtig afgangsalder for angivne grupper aftjenestemænd være fastsat i øvrig lovgivning eller i aftale.For så vidt angår overenskomster skal det oplyses, at aldersgrænsen på 70 år ioverenskomsternes dækningsområde blev ophævet med virkning fra 1. april 2008.Overenskomsterne gælder således også for ansatte, der er fyldt 70 år."
Danske Regioner har oplyst følgende:”Danske Regioner kan oplyse, at regionerne generelt ikke lægger alderskriterier tilgrund ved ansættelser og pensionering. Det kan endvidere oplyses, at der i reglerneom tjenestemandsansættelse i regionen er regler, der svarer til tjenestemandslovensregler om prøveansættelse og varig ansættelse, samt at enkelte overenskomster in-deholder særlige regler for ungarbejdere. Aldersgrænserne på 70 år for afgang blevophævet for både tjenestemænd og overenskomstansatte i forbindelse med over-enskomstforhandlingerne i 2008.”KL har oplyst følgende:”For så vidt angår tjenestemænd ansat i kommunerne gælder KL’s tjenestemands-regulativ, som svarer til tjenestemandslovens regler. Ansættelse som tjenestemandforudsætter, at vedkommende efter sin alder, helbredstilstand og uddannelse er istand til at bestride tjenesten i den pågældende stilling. I medfør af denne bestem-melse er det i KL’s regulativ om prøveansættelse fastsat, at ansættelse som tjene-stemand på prøve tidligst kan ske fra den 1. i måneden efter det fyldte 20. år.Kommunerne kan herudover for bestemte grupper fastsætte en lavere mindstealderfor ansættelse på prøve, når særlige grunde taler derfor. KL er ikke bekendt medom kommunerne har fastsat en sådan lavere mindste alder.Det kan endvidere oplyses, at der ikke i de kommunale overenskomster er alders-grænser for ansættelse efter overenskomsterne. En række overenskomster og aftalerindeholder bestemmelser om aflønning af elever og ungarbejdere.Tjenestemandsregulativet og overenskomsterne på det kommunale område inde-holder ikke en generel pligtig afgangsalder, idet den tidligere generelle pligtige af-gangsalder på 70 år er ophævet i 2008. For særlige grupper er der aftalt en laverepligtig afgangsalder end 70 år.”
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2