Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1248219_0001.png
1248219_0002.png
Folketingets BeskæftigelsesudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 29. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr.306 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraJørgen Arbo-Bæhr (EL).
14. maj 2013J.nr. 2013-0006272/2013-3570

Spørgsmål nr. 306:

”Vil ministeren forklare, i forlængelse af ministeriets notat vedrørende brandmændog kræft, hvordan arbejdsskadestyrelsen vil bruge de udenlandske erfaringer vedrø-rende kræft blandt brandmændene, herunder erfaringerne med de kræftformer, sombliver anerkendt som arbejdsskade i udlandet? Vil ministeren desuden oplyse, omministeren kan give spørgeren ret i, at de kræftfremkaldende stoffer ved brand ogefterslukning bliver optaget gennem huden og ikke kun gennem luftvejene?”

Endeligt svar:

Brandfolk udfører et vigtigt og samfundsnyttigt arbejde, som alle vi andre ikke kanundvære.Jeg tager den bekymring, som er rejst i forskellige sammenhænge om risikoen for,at brandfolk kan udvikle kræft i forbindelse med deres arbejde meget alvorligt.Derfor har jeg bedt Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen om at iværksætte enrække initiativer i forhold til brandfolks arbejdsmiljø.Et af disse initiativer er, at jeg har bedt Arbejdsskadestyrelsen om at undersøge,hvordan man håndterer sager om brandfolk og kræft i Canada, Australien og Cali-fornien.I den forbindelse oplyser Arbejdsskadestyrelsen:”Arbejdsskadestyrelsen er ved at indhente høringssvar fra Canada, Australien ogCalifornien. Når disse foreligger, vil Arbejdsskadestyrelsen vurdere, om resultater-ne giver anledning til overvejelser om ændringer i det danske arbejdsskadesystem.”Med hensyn til spørgsmålet om hvorvidt de kræftfremkaldende stoffer ved brandog efterslukning bliver optaget gennem huden og ikke kun gennem luftvejene, harjeg spurgt Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Arbejdstil-synet.
NFA oplyser følgende:”Som det fremgår af Arbejdstilsynets og Arbejdsskadestyrelsens redegørelse ombrandfolk fra den 23. april 2013, vurderede IARC (WHO's kræftforskningsinstitut)i 2010 arbejdet som brandmand som ”muligt kræftfremkaldende” for mennesker.IARC finder i deres evaluering af studier af kræft hos brandfolk øget forekomst aftestikelkræft, prostatakræft og non-Hodgkins lymfom (en form for lymfeknude-kræft). Det fremgår endvidere af redegørelsen, at der imidlertid ikke er overbevi-sende årsagssammenhænge mellem disse kræftformer og eksponering for brænde-røg, samt at den øgede kræftrisiko således ikke kan knyttes til specifikke ekspone-ringer i arbejdsmiljøet.IARC nævner i deres opsummering, at der mangler data om, hvordan kemiske stof-fer i røgen optages i og påvirker den menneskelige krop. Det vurderes, at indåndinger den væsentligste eksponeringskilde, men at hudoptagelse også kan være en eks-poneringsvej for kemiske stoffer som polyaromatiske carbonhydrider (PAH) og po-lychlorerede biphenyler (PCB).For så vidt angår hudoptagelse ville man i forbindelse med eksponering for sodgennem huden forvente kræfttyper som hudkræft og blærekræft.”Arbejdstilsynet oplyser følgende:”Risikoen for udsættelse for sundhedsfarlige stoffer under brandarbejde kan ikkeelimineres, men minimeres gennem brug af personlige værnemidler og effektivehygiejneforanstaltninger, så evt. sod og andre partikler, der måtte være trængtigennem dragterne, hurtigt fjernes fra huden. Effektive hygiejneforanstaltninger ef-ter brandindsats er derfor helt centralt for at opnå et sundt og sikkert arbejdsmiljøfor brandfolk.Arbejdstilsynet kan endelig oplyse, at personlige værnemidler, herunder også egnetåndedrætsværn, skal benyttes til beskyttelse mod risiko for påvirkning af røggasser,partikler mm. både under selve brandslukningen, og ved efterslukning. Det er ar-bejdsgiverens pligt at sikre dette samt at sikre, at der foretages effektive hygiejne-foranstaltninger.”Jeg kan henholde mig til det oplyste fra Arbejdsskadestyrelsen, NFA og Arbejdstil-synet.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2