Beskæftigelsesudvalget 2012-13
BEU Alm.del
Offentligt
1248744_0001.png
1248744_0002.png
Folketingets ArbejdsmarkedsudvalgChristiansborg1240 København K
BeskæftigelsesministerietVed Stranden 81061 København KT 72 20 50 00E [email protected]www.bm.dkCVR 10172748EAN 5798000398566
Beskæftigelsesudvalget har i brev af 17. april 2013 stillet følgende spørgsmål nr.298 (BEU alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraRosa Lund (Enhedslisten).
15. maj 2013J.nr. 2013 - 3360

Spørgsmål nr. 298:

”Kan ministeren redegøre for, hvilke aktive tilbud unge kontanthjælpsmodtagereskal henvises til, jf. kontanthjælpsreformen, i tilfælde af, at de ikke har ressourcer-ne til at starte på en uddannelse og gerne vil bibeholde deres ydelse.”

Endeligt svar:

Intentionen med aftalen om kontanthjælpsreformen er, at de unge, som kan, deskal. Samtidig skal de unge, som har det sværest have en bedre hjælp og mere hel-hedsorienteret hjælp.Unge aktivitetsparate uddannelseshjælpsmodtagere får med aftalen ret til aktivitets-tillæg i de uger, hvor den unge deltager i en aktivitet – enten i form af et aktivt til-bud eller mentorstøtte, hvis den unge pga. sin situation ikke kan deltage i et aktivttilbud.Aktivitetsparate unge skal have en tværfaglig og helhedsorienteret vurdering af de-res ressourcer og udfordringer i forhold til uddannelse. Herunder skal den ungeseventuelle sociale og helbredsmæssige ressourcer og udfordringer afklares. På denbaggrund tilrettelægges indsatsen, der vil bestå af en kombination af fx uddannel-sesafklarende og -understøttende forløb, vejledning og opkvalificering, forforløb tiluddannelse, virksomhedspraktik, sociale og helbredsmæssige tilbud, samt læse-,skrive- eller regneundervisning, hvis der er behov for det.Et eksempel på et uddannelsesafklarende og understøttende tilbud er initiativet”brobygning til uddannelse”, som regeringen og Enhedslisten aftalte at afsætte 87mio. kr. til med ungepakken i finanslovsaftalen i efteråret 2012. Initiativet har tilformål at understøtte unges overgange fra offentlig forsørgelse til uddannelse.Herigennem indsamles viden om, hvordan man bedst opbygger og sammensætteraktive forløb, der skal forberede og ruste de unge fagligt og socialt til ordinær ud-dannelse.Aktivitetsparate unge får ret til aktive tilbud og kommunen har pligt til at tilbydeaktive tilbud, hvis den unge beder om det. Hvis ikke kommunen kan tilbyde en ak-
tiv indsats til trods for, at den aktivitetsparate unge står til rådighed for en indsats,skal kommunen alligevel give aktivitetstillæg.Udgangspunktet er således, at alle unge har mulighed for at få aktivitetstillæggethele tiden, såfremt de deltager aktivt i de tilbud, kommunen giver.
Venlig hilsen
Mette Frederiksen
2